Palmino ulje
Česta rasprava među veganima je ona o palminom ulju. Iako je ono biljnoga podrijetla, proces njegova uzgoja može biti destruktivan za životinje i okoliš.
Ovo ulje dobiva se od ploda afričke palme. Ulje je jeftino za proizvodnju, zbog čega je postalo sveprisutno i nalazi se u najrazličitijim proizvodima. Oko 85 % palminog ulja dolazi iz Indonezije i Malezije. Velike površine svjetskih prašuma uništavaju se kako bi se napravile plantaže ovih palmi pri čemu se uništava bioraznolikost, a mnogim životinjskim vrstama zato prijeti izumiranje. Najugroženiji su orangutani, koji su ujedno najpoznatiji, zatim azijski slonovi, sumatranski nosorozi, tigrovi i medvjedi.
Orangutani vjerojatno najviše pate zbog krčenja prašuma. Pronalažene su naživo zapaljene jedinke, kao i one koje su ubili ljudi zaduženi za krčenje prašuma. Prijete im i ilegalna drvna industrija, rudarenje i novonastali promet kroz prašumu, kao i česti požari. Ranih 1990-ih u divljini je bilo oko 315 tisuća orangutana, a danas ih je manje od 50 tisuća, najviše zbog palminog ulja. Procjenjuje se da se zbog proizvodnje palminog ulja svake godine ubije do 5000 orangutana.
U samo 75 godina, 80 % sumatranskih slonova izbrisano je s lica Zemlje zbog industrije palminog ulja, koja je uništila njihova staništa.
Krivolovcima je također zbog svega olakšan pristup staništima sumatranskih tigrova, za koje se vjeruje da će izumrijeti u sljedeće tri godine ako se nešto ne promijeni.
Krčenje prašuma zbog palminog ulja protjeralo je i mnoga ljudska plemena i stanovnike prašume, a mnogi su postali prisilni radnici na novonastalim plantažama. Industrija palminog ulja smatra se jednom od četiri najgore industrije što se tiče prisilnog rada i rada djece!
Prašume imaju neprocjenjivu ulogu u globalnom okolišu, stabiliziraju klimu, održavaju ciklus izmjene vode, izvor su ljekovitih biljaka i hrane, štite od poplava, sprječavaju suše i podržavaju život plemena koja u njima žive. Više od 20 % svjetskog kisika ispuštaju prašume, pluća našega planeta, eliminirajući višak ugljičnog dioksida u atmosferi ugrađivanjem ugljika u sastav biljaka. Krčenje prašuma i isušivanje močvarnih područja zbog palminog ulja pridonosi klimatskim promjenama.
Palmino ulje čest je sastojak u mnogim proizvodima, prehrambenim i neprehrambenim. Može se naći u prerađenoj hrani – keksima, čipsu, juhama iz vrećice, margarinu, sladoledu, veganskom siru, čokoladi, no i u zubnoj pasti, deterdžentima i ostalim kozmetičkim proizvodima, između ostaloga. Kompanije Unilever, Cadbury's, Nestle, Tesco, Cargill i ADM zajedno koriste 40 % palminog ulja proizvedenog u svijetu i najveći su krivci za deforestaciju.
Usto, ovo ulje štetno je i za zdravlje jer je bogato zasićenim masnoćama. Samo jedna žlica sadrži 55 % dnevne preporučene vrijednosti zasićenih masnoća!
Uz njegovu mnogostranu primjenu teško ga je izbjeći, no nije nemoguće. Postoje brojne alternative, poput sojinog, repičinog, suncokretovog, kokosovog, jojobinog i drugih ulja, ovisno o tome je li namjena za prehrambenu ili neprehrambenu industriju. No i proizvodnja tih ulja predstavlja izazov u održivosti, iako učinci njihove proizvodnje nisu toliko štetni za okoliš kao što je slučaj za palmino ulje. Palmino ulje isplativije je za proizvodnju, no njegovu pravu cijenu plaća okoliš, a neizravno i ljudi i cijeli planet.
Što je s ekološki certificiranim palminim uljem?
RSPO (Okrugli stol za održivo palmino ulje) formiran je 2004., a donio je standarde za održivu proizvodnju i praćenje podrijetla održivo proizvedena ulja. Prema njima, ekološki certificirano palmino ulje štiti okoliš, lokalne zajednice i proizvođače. Neki pak kažu da je taj certifikat tzv. greenwashing, tj. lažno oglašavanje i pokušaj zataškavanja štete.
Nažalost, sva masovna proizvodnja hrane podrazumijeva nanošenje štete životinjama i nitko od nas ne može u potpunosti živjeti a da netko ne nastrada zbog samoga njegova postojanja. No veganstvo je način života koji želi smanjiti patnju i izrabljivanje životinja na bilo koji način, u mjeri u kojoj je to prihvatljivo za pojedinca. Upravo zato mnogi vegani odlučit će se na izbjegavanje palminog ulja.
Svakako je bolja opcija odabrati cjelovite namirnice u prehrani: svježe voće i povrće, žitarice i orašaste plodove te izbjegavati obrađenu hranu. Neizbježno je i čitati deklaracije kako bismo znali što kupujemo.
Izvori:
https://www.plantbasednews.org/learn/palm-oil-vegan
https://veganuary.com/blog/hot-topic-is-palm-oil-vegan/
http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/are-you-eating-dirty-oil-the-environmental-impacts-of-the-palm-oil-industry/
http://www.onegreenplanet.org/lifestyle/guide-vegan-products-and-palm-oil/
https://phys.org/news/2017-08-palm-oil-orangutans-indonesia-peat.html
https://www.livekindly.co/is-palm-oil-vegan/
https://www.wwf.org.uk/updates/8-things-know-about-palm-oil.
Objavljeno: siječanj 2019.