27.03.06. Zaštita životinja prema novom zakonu

| More

Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja dostupan javnosti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja, čiju će konačnu verziju ovaj tjedan proslijediti Vladi Republike Hrvatske, kako bi ga Vlada nakon prihvaćanja na sjednici uputila u saborsku proceduru.

Nakon višegodišnje kampanje za izmjenu postojećeg Zakona o dobrobiti životinja, Prijatelji životinja su kao dio radne skupine u Ministarstvu poljoprivrede pokušali utjecati svojim primjedbama i prijedlozima da Nacrt prijedloga Zakona zaista štiti životinje te da ispravi manjkavosti postojećeg Zakona. Predstavnici Udruge sudjelovali su i u radionici Ministarstva o zakonskim osnovama iz područja dobrobiti životinja te na screeningu u Bruxellesu posvećenom poglavlju Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Iako je Ministarstvo uvažilo mnoge primjedbe Prijatelja životinja i uvrstilo ih u Nacrt, mnogi prijedlozi nisu uvaženi, poput zabrane držanja pasa na lancu, što je dio austrijskog Zakona o zaštiti životinja, a na kojem se ovaj Nacrt temelji.

Još je neizvjesno hoće li biti uvrštena odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, na kojoj Prijatelji životinja inzistiraju u intenzivnim pregovorima s predstavnicima Ministarstva. Jasne etičke i ekološke razloge za takvu zabranu podupire i hrvatska javnost, koja osuđuje okrutnost industrije krzna i želi zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj. Očekujemo da će Ministarstvo uvažiti argumente za zabranu takvog uzgoja, koji nije ni od kakve važnosti za hrvatsko gospodarstvo te dati priliku da se o tome izjasne Vlada i saborski zastupnici.

Ipak, Nacrt konačnog prijedloga Zakona o zaštiti životinja donosi značajne pomake u odnosu na aktualni Zakon o dobrobiti životinja. Među najvažnijim novostima su:

Nadamo se da ovaj Nacrt prijedloga Zakona neće doživjeti sudbinu aktualnog Zakona o dobrobiti životinja, čiji je nacrt iz 1999. u Saboru bio srezan do granica apsurda i nelogičnosti, već da će se raditi na tome da Hrvatska dobije Zakon koji će što obuhvatnije i učinkovitije štititi životinje.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting