28.01.15. Neka 2015. bude tvoja godina volontiranja za životinje!

| More

Prijatelji životinja traže nove volontere i aktiviste

- Alarmantna situacija sa životinjama zahtijeva osobni aktivizam za prava životinja

Iako je započela 2015. godina i ljudsko društvo znatno je napredovalo, životinje su i dalje u pravnome smislu tek predmeti. Obespravljene; zatočene na industrijskim farmama, farmama krzna, laboratorijima za pokuse, u zoološkim vrtovima i cirkusima; izmučene užasnim uvjetima masovnog uzgoja, izložene užasu klaonica…

One 'slobodne' na rubu su izumiranja zbog ljudske pohlepe za njihovim mesom, krznom, kljovama i rogovima. Mnoge od njih uskoro bi mogle biti zauvijek izbrisane s lica Zemlje zbog lova i agresivnog izlova, uništavanja staništa, divljačke sječe šuma, gušenja plastikom iz otpada, stradavanja u ribarskim mrežama, zagađenja rijeka i ostalog uništavanja okoliša. Uzgoj i ubijanje životinja usko su povezani i s problemom gladi u svijetu i nedostatkom hrane za rastuću ljudsku populaciju.

Dani brzo prolaze, pa tako i cijela godina, te se zapitamo kako to da nismo našli vremena za podijeliti koji informativni letak, skupiti potpise za peticiju, volontirati na štandu, poslati e-mail ili podijeliti putem društvenih mreža poziv na promjenu ili na neki drugi način pomoći pokretu za životinje i održivo življenje. Početak godine vrijeme je kada možemo odlučiti to promijeniti, napraviti plan volontiranja za svaki mjesec i tijekom cijele godine biti aktivni za životinje.

Životinje ovise o angažmanu osviještenih pojedinaca koji širenjem svijesti i informacija o pravima životinja i održivom življenju aktivno pridonose pozitivnim promjenama u društvu, na lokalnoj i globalnoj razini. Zato je presudno da se zamislimo koliko svojeg vremena tijekom godine želimo posvetiti pomaganju udrugama koje se bave zaštitom životinja, odnosno životinjama i promicanju njihovih prava.

Udruga Prijatelji životinja poziva sve koji se žele aktivirati za životinje da posjete web-stranicu Udruge te da se jave, naruče letke i ostale informativne materijale za dijeljenje u svojoj okolini, pomognu prevođenjem, učlanjenjem, skupljanjem potpisa za peticije, sudjelovanjem u radu štanda, kuhanjem za degustacije i na mnoge druge načine.

Aktivizam i volontiranje ne zahtijevaju puno vremena. Pomagati životinjama može se od kuće ili u uredu, a potaknuti nekoga da udomi životinju umjesto da ju kupi, objasniti poznaniku što je bijela lista proizvođača koji ne testiraju na životinjama, osuditi nošenje krzna u svojoj okolini ili počastiti prijatelja veganskom večerom nekome mogu promijeniti i spasiti život!

Neka pritom bude vodilja misao Margaret Mead: 'Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali.' Stoga svaki volonter i aktivist za životinje, neovisno je li učenik, student, umirovljenik ili je zaposlen, treba biti ponosan na vrijeme koje izdvaja i na svoju požrtvovnost za životinje. Prijatelji životinja zahvaljuju svim dosadašnjim i budućim volonterima koji zajedničkim djelovanjem stvaraju bolji i sretniji svijet za sva živa bića.

Udruga Prijatelji životinja surađuje s Volonterskim centrom Zagreb te, prema želji, potpisuje ugovor o volontiranju i ispunjava volonterske knjižice.

Volontiranje [ 72.47 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting