20.03.07. Preko 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj

| More

Povodom Svjetskog dana bez mesa Prijatelji životinja objavljuju rezultate istraživanja i pozivaju na vegetarijanstvo: Preko 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj

Prema nezavisnom službenom istraživanju Spem komunikacijske skupine 86,5% građana Hrvatske podržava vegetarijanstvo, od kojih se 28,9% izjasnilo da bi mogli i postati vegetarijanci. Isto istraživanje daje rezultate da je u Hrvatskoj čak 3,7% vegetarijanaca te da je broj u stalnom porastu.

S obzirom na ove rezultate ne čudi ni što 73,2% građana smatra da treba poboljšati vegetarijansku ponudu u Hrvatskoj, u što ne ulazi potažnja stranih turista koja nije zanemariva s obzirom da nedavna istraživanja pokazuju kako se svaki deseti građanin Njemačke hrani bezmesno.

Iako su na apel udruge Prijatelji životinja za poboljšanje vegetarijanske ponude, kojem su se pridružili i mnogi građani potpisujući peticiju i šaljući pisma, odazvali proizvođači, uvoznici i trgovački lanci svjesni važnosti razvitka ponude proizvoda biljnog podrijetla, Hrvatska nažalost još uvijek znatno zaostaje cijenom i raznolikošću za ponudom u državama Europske unije.

Svjetski dan bez mesa (Meatout Day) obilježava se 20. ožujka još od 1985. godine diljem svijeta na prvi dan proljeća, koji simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode, kako bi potrošačima pomogao u razvitku zdravije te etički i ekološki prihvatljivije prehrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama.

Prijatelji životinja pozivaju građane da se priključe obilježavanju Svjetskog dana bez mesa prelaskom na bezmesnu prehranu, a u subotu, 24. ožujka u 12 sati na informativnom štandu na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića građani će moći probati raznovrsne bezmesne delicije.

Vodeće organizacije koje zagovaraju zdrav život pozivaju na povećanu konzumaciju namirnica biljnog podrijetla. Potrošači imaju pravo dobiti informaciju o boljem i kvalitetnijem životu svih ljudi, ne šteteći životinjama i okolišu. Bezmesna prehrana koristi zdravlju u prevenciji i liječenju bolesti koje su glavne ubojice današnjice - srčana bolest, moždani udar, razni karcinomi, šećerna bolest itd.

Ove godine Svjetski dan bez mesa u svijetu se obilježava s naglaskom na golem utjecaj mesne industrije na globalno zatopljenje i važnost prelaska na bezmesnu prehranu zbog tog gorućeg problema.

Milijarde kokoši, purana, svinja i krava koje su nagurane u tvorničkim farmama svake godine proizvedu enormne količine metana, kako u svom probavnom sustavu tako i iz izmeta koji izbacuju. Znanstvenici tvrde da je svaka molekula metana više nego 20 puta učinkovitija od ugljičnog dioksida u zarobljavanju topline u našoj atmosferi. Nedavno izvješće organizacije EarthSave International, zasnovano na radu vodećih svjetskih klimatologa, pokazuje da je usvajanje vegetarijanske prehrane učinkovitije u smanjivanju globalnog zatopljenja od smanjivanja emisija iz automobila ili elektrana.

Svjetski dan bez mesa 2007.Svjetski dan bez mesa 2007.Svjetski dan bez mesa 2007.Svjetski dan bez mesa 2007.Svjetski dan bez mesa 2007.Svjetski dan bez mesa 2007.

Vezane teme

Graf: Kako razmišljate o vegetarijanstvu u odnosu na sebe [ 18.74 Kb ]Graf: Ponuda za vegetarijance u Hrvatskoj [ 23.15 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting