01.02.02. Vegetarijanski obroci

| More

Kao rezultat dvogodišnjeg rada pojedinaca, udruge Prijatelji životinja, Studentskog zbora, Studentskog centra i Ministarstva znanosti u zagrebačkom Studentskom centru uvedeni su vegetarijanski obroci za studente vegetarijance. U udruzi Prijatelji životinja to smatramo velikim uspjehom, jer zahtjev za uvođenjem vegetarijanskih obroka Ministarstvu znanosti predali smo još prije više od dvije godine, tada još kao studenti pojedinci, a prošle godine kada smo osnovali Prijatelje životinja i kao Udruga.

Još prije smjene Studentskog zbora vodili smo pregovore sa samim zborom koji nam je pružio veliku podršku i iznio ministru Kraljeviću naše prijedloge i dobio pozitivan odgovor. Nakon smjene Studentskog zbora više nismo mogli računati na njihovu podršku, a i svi pregovori su stali. Vegetarijanski obroci, iako prihvaćeni još prije dvije godine, čekali su prvo uvođenje pravilnika o prehrani, a kasnije i neko vrijeme prije nego su zaista i uvedeni.

Ali danas, 1.2.2002. godine studenti vegetarijanci u barem jednom od studentskih restorana imaju mogućnost jesti hranu koju žele. Smatramo to velikim uspjehom za vegetarijansku zajednicu i nadamo se da je to prvi korak pri uvođenju vegetarijanskih obroka u sve javne institucije u kojima ima vegetarijanaca.

Kao skupina pojedinaca vegetarijanaca, na Dan vegetarijanstva 1.10.2000. godine pokrenuli smo peticiju za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije, koju smo nakon osnivanja udruge Prijatelji životinja predali na isti datum 2001. godine saborskim zastupnicima, premijeru, ministrima i predsjedniku Republike. Tijekom godinu dana potpisivanja peticije sakupili smo preko tri tisuće potpisa i uvidjeli koliku podršku javnosti imamo. Najviše potpisa skupilo se na informativni standu udruge povodom dana vegetarijanstva prošle godine kada smo podjelili i preko 10 000 letaka. Odlučili smo peticiju i zahtjeve udruge Prijatelji zivotinja za uvođenjem vegetarijanskih obroka predati svim ministarstvima koje rukovode javnim institucijama.

Također smo ponudili svoju pomoć pri organiziranju obroka, nabavljanju hrane i tečajevima kuhanja vegetarijanske hrane za zaposlenike javnih institucija.

Na žalost, samo ministar Kraljević javio se na naše zahtjeve s pozitivnim rješenjem i poslao nam prijedlog jelovnika za studentske restorane. Ostala ministarstvo kojima smo se obratili, naročito ured predsjednika Republike uporno su ignorirali naše zahtjeve i izbjegavali ikakav odgovor.

Ovom prilikom zahvaljujemo ministru Kraljeviću i cijelom Ministarstvu znanosti na demokratizaciji našeg društva. Ministarstvo znanosti prvo je ministarstvo koje je ukinulo diskriminaciju osoba vegetarijanskog načina života i pokazalo da postoji rješenje kako dati izbor svim građanima, u ovom slučaju studentima. Jedino takvim potezima možemo se približiti Europi kojoj toliko težimo, jer u cijeloj Europi vegetarijanski obroci još davno su uvedeni u sve javne institucije.

Uskoro ćemo ponoviti naše zahtjeve ali i organizirati ozbiljnije prosvjede zbog nepoštivanja prava građana vegetarijanaca. Vjerujemo da su naša građanska prava imati mogućnost obroka u javnoj instituciji u kojoj boravimo, u kojoj borave naša djeca ili u kojoj ćemo se možda naći. Nakon Studentskih restorana tražimo da se vegetarijanski obroci uvedu u škole, vrtiće, bolnice, zatvore, vojsku i druge javne institucije u kojima ima i vegetarijanaca.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting