23.10.05. Masovno ubijanje kao 'eutanazija'!

| More

Udruga Prijatelji životinja dobila je u posljednja 24 sata brojne telefonske pozive i e-mailove, u kojima građani izražavaju zgroženost zbog užasnog načina na koji se provodi tzv. eutanazija peradi u krugu od tri kilometra od žarišta ptičje gripe u Hrvatskoj

Iako virus ptičje gripe u načelu ne prelazi na ljude, a nositelji virusa u Hrvatskoj su divlje ptice, u Hrvatskoj se dogodilo masovno ubijanje zdravih životinja u 'preventivne svrhe'.

Naime, pod izlikom kako se radi o jedinom načinu suzbijanja i prevencije ptičje gripe, u Hrvatskoj se u deset sela općina Zdenci i Đurđenovac provela tzv. eutanazija peradi u seoskim domaćinstvima. Iako je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio kako još nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze domaće peradi, Uprava za veterinarstvo naglasila je kako je eutanazija 'propisana Zakonom Republike Hrvatske i propisima Europske unije i jedini je način na koji se ptičja gripa može učinkovito suzbijati jer se prekida veza između izvora bolesti i domaće peradi'.

KRVAVA NEDJELJA

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, 'eutanazija jest bezbolno usmrćivanje koje se obavlja sredstvima posebne namjene'. U tisuću domaćinstava samo je u nedjelju ubijeno zavrtanjem vratova 10.000 komada peradi. Masovno mučenje i ubijanje nedužnih životinja, bez ikakve anestezije i postupka omamljivanja, sramotno je nazvati eutanazijom.

Životinje koje se uzgajaju za prehranu žrtve su ljudske pohlepe za mesom, zbog čega se drže u užasnim uvjetima pogodnima za pojavu zaraznih bolesti, a potom stradavaju zbog 'prevencije' bolesti koju je uzrokovala ljudska obijest.

Uzročnik ptičje gripe je sam čovjek, koji je, poigravajući se prirodom i stavljajući životinje u stravične uvjete farmskog uzgoja, izgubio kontrolu pa je, zbog vlastite sigurnosti, posegnuo za masovnim ubijanjem zdravih životinja. Umjesto da se na vrijeme pripremi za moguću pojavu ptičje gripe, zaštiti životinje i tako spriječi velike štete za zdravlje životinja i ljudi, Hrvatska je posegnula za masovnim ubijanjem koje sramotno naziva eutanazijom.

Cijena brige za ljudsko zdravlje, koje čovjek ugrožava lošim odnosom prema životinjama, ne bi smio biti gubitak humanosti i poštovanja prema živim bićima koja su sposobna osjetiti bol i patiti.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting