07.04.07. Vegetarijanci se hrane zdravije

| More

Prijatelji životinja na Svjetski dan zdravlja pozivaju na degustaciju majoneze bez jaja

Vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila te rak odnosno karcinom. Jedan od uzroka ovih bolesti je i nepravilna prehrana.

Danas je već znanstveno dokazano da vegetarijanska prehrana ima preventivni učinak na brojne bolesti. Hraneći se namirnicama biljnog podrijetla poput žitarica, mahunarki, povrća i voća, vegetarijanci u većoj mjeri unose zaštitne tvari - prehrambena vlakna, minerale i vitamine koje ih štite od bolesti. Istodobno, vegetarijanci ne opterećuju organizam zasićenim mastima i životinjskim bjelančevinama zbog čega u prosjeku imaju niži indeks tjelesne mase, kao i nižu razinu kolesterola od osoba koje konzumiraju meso. Uočena je i značajno niža učestalost kroničnih bolesti kao što su dijabetes, artritis, bolesti srca, povišeni krvni tlak, rak prostate i rak debelog crijeva u osoba koje ne konzumiraju meso, ribu i jaja.

Kako bi skrenuli pozornost građana na prednosti vegetarijanske prehrane, Prijatelji životinja na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u 12 sati, na Trgu Petra Preradovića organiziraju degustaciju francuske salate s majonezom bez životinjskih sastojaka u sklopu koje će dijeliti i uzorke majoneze bez jaja. Također će biti posluženi i veganski uskrsni kolači poput tradicionalne pince ili pogače.

Utjecaj konzumiranja životinjskoga mesa na zdravlje ljudi u velikoj mjeri proizlazi i iz odnosa čovjeka prema životinjama koje iskorištava za prehranu. Zbog neprirodne okoline i načina prehrane životinje obolijevaju ne samo od raznih gnojnih upala već i od malignih tumora koji često završavaju u mljevenom mesu, salamama, hrenovkama i paštetama.

Hrani se dodaju i kemijski aditivi za povećanje rasta, brzo tovljenje, kao i naftni derivati. Životinje se hrane prisilno, daju im se injekcije hormona rasta, stimulansi apetita, antibiotici, sedativi. Zbog taloženja u tijelu životinja dolazi čak do 14 puta veće koncentracije pesticida u mesu i 5 puta veće koncentracije u mliječnim proizvodima u odnosu na povrće.

Sa zdravstvenim prednostima vegetarijanske prehrane već je upoznato skoro 60% stanovnika Hrvatske, koji, prema nezavisnom istraživanju javnog mnijenja Spem komunikacijske skupine, smatraju da je vegetarijanstvo zdrav način života. Prema istom istraživanju 72% građana Hrvatske je svjesno da treba jesti manje mesa i mesnih prerađevina.

I hrvatski proizvođači sve više prepoznaju zdravstvene prednosti biljnih namirnica, pa tako Prijatelji životinja zahvaljuju Zvijezdi na suradnji i daju javnu pohvalu zbog lansiranja nove Omegol majoneze bez sastojaka životinjskoga podrijetla namijenjenu svim građanima.

Vegetarijanci se hrane zdravije 1Vegetarijanci se hrane zdravije 2Vegetarijanci se hrane zdravije 3Vegetarijanci se hrane zdravije 4

Vezane teme

Vegetarijanstvo je zdrav način života [ 13.29 Kb ]Trebalo bi jesti manje mesa i mesnih proizvoda [ 11.95 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting