Proizvodnja jaja

| More

Nedjelja, 6. siječnja 2002. - Jedan je dječak pronašao trulo pile u jajetu koje je kupio u dućanu

Devetogodišnjem Shaunu McKenni je pozlilo nakon što je pojeo pola kuhanog jajeta, da bi u ostacima ugledao trule ostatke raspadajuće noge pileta. 'Pakleno je smrdilo', prepričava iskustvo Shaunov otac Andrew. Istraga o jajetu je u tijeku.

Postavimo si pitanje, kakve su posljedice mogle biti po zdravlje maloga Shauna osim što je jaje neopisivo smrdilo?

Opasnosti koje vrebaju iz jaja ne zaustavljaju se samo na trovanju trulim dijelovima pilića. Salmonela je također jedna od opasnosti po ljudsko zdravlje koja se krije u jajima. A ne zaboravimo ni tihog ubojicu - kolesterol. Samo jedno jaje sadrži preko 200 miligrama kolesterola. To uporno i nerazumno trovanje našeg tijela popraćeno je ne samo narušavanjem našeg zdravlja već i strahovitim patnjama životinja.

Baterijski uzgoj 2 [ 29.50 Kb ]Približno 96 % jata za nesenje jaja u Britaniji (između 40 i 60 milijuna ptica) zatočeno je u zloglasnom baterijskom sistemu. Iako je prosječni raspon krila kokoši 75 centimetara, ptice su nagurane po četiri u kavez od žičane mreže veličine 40 x 45 centimetara, ili po pet u kavez 45 x 50 centimetara i one tako provedu čitav svoj život. Ove dimenzije su standardne, ali zna se da je i po sedam ili čak devet kokoši bilo nakrcano u takve kaveze. Farmeri gladni profita potpuno ignoriraju fizičke i mentalne patnje uzrokovane takvim barbarskim uvjetima sve dok kokoši nesu jaja, što one čine u prosjeku 230 puta godišnje.

Bešćutan odnos farmera prema zatočeništvu ptica u kavezima jasno je vidljiv u ovoj izjavi britanskog Ministarstva poljoprivrede: 'One (kokoši u baterijskom sistemu) često razgibavaju krila protežući jednu nogu i krilo na istoj strani tijela u smjeru prema natrag. Taj pokret zahtijeva znatno manje prostora nego razmahivanje krilima.'

Kokoši određene za rasplod u baterijskom sistemu uzgoja najčešće su zatvorene u velikim hangarima bez prozora, gdje su svjetlo, toplina i hrana pomno kontrolirani. Svakog tjedna snesena jaja prenose se u inkubatore. Kada se za otprilike 3 tjedna izlegu, ženke (kokice) bivaju odvojene od muških pilića koie se, jer nisu genetski izmanipulirani za proizvodnju mesa a ne mogu nesti jaja, nemilosrdno ubijaju u desecima milijuna. Muški pilići stari jedan dan bivaju zdrobljeni, utopljeni, podvrgnuti dekompresiji ili bačeni po stotine odjednom u kante, gdje gaze jedan drugoga i, gušeći se, umiru.

Ranjava stopala [ 28.35 Kb ]Nakon cijepljenja ženke vraćaju u hangare bez prozora gdje ostaju do dobi od otprilike 20 tjedana, kada ih prebacuju u 'baterijske kuće' - velike zgrade s dugim redovima naslaganih kaveza. Umjetno osvjetljenje održava se do 17 sati na dan kako bi se potaknulo nesenje jaja. Pod svakog baterijskog kaveza sastoji se od žičane mreže postavljene pod nagibom da bi se jaja mogla otkotrljati dalje zbog sakupljanja i da izmet može padati dolje na pojas za čišćenje. To ima za posljedicu da su mnogim kokošima izranjena stopala i pate od ozbiljnih deformiteta stopala. Ali prenatrpanost uzrokuje još teže probleme, kao što su kanibalizam i kljuvanje perja do gole i krvareće kože. Kokoši prirodno ustanovljuju 'poredak kljucanja' i obično slabije ptice izbjegavaju agresiju držeći se podalje od dominantnih kokoši. U baterijskim kavezima izbjegavanje je nemoguće i redovno dolazi do usmrćivanja teroriziranjem.

Genetičari pokušavaju genetskim manipulacijama odstraniti tu prirodnu agresiju dok drugi pribjegavaju neprikrivenoj brutalnosti odstranjivanja kljuna: gornja čeljust ptica sastoji se od tankog sloja rožnatog tkiva koje prekriva koštanu strukturu; između rožnate i koštane supstance je tanki sloj vrlo osjetljivog tkiva koje nalikuje tkivu pod ljudskim noktima. Oštrica užarenog noža pomoću koje se odstranjuje kljun reže kroz taj kompleks rožnatog, koštanog i osjetljivog tkiva uzrokujući žestoku bol.

Među ostalim problemima stvorenim baterijskim sistemom je i frustracija pred nesenje, koja utječe na krilne kosti kokoši i često dovodi do prijeloma. To stanje prouzročeno je nemogućnošću građenja gnijezda i normalnog razgibavanja. Neke ptice pate od 'zamora nesilica u kavezima' - bolesti koja također dovodi do slabljenja kostiju. Druge pak proživljavaju 'sindrom morske obale' koji rezultira vodenastim bjelanjcima jaja, 'sindrom straha i histerije' i 'sindrom masne jetre' koji može biti fatalan zbog krvarenja jetre.

Odgovor farmera na ove teške i mučne probleme nije bilo razvijanje humanijih sistema ili napuštanje ovakve teške eksploatacije životinja, kao što bi trebali učiniti, već pokušavanje nadziranja svih ovih bolesti pomoću ogromnog arsenala opasnih lijekova. U 1982. godini farmeri su potrošili 117 milijuna funti na lijekove snažnog djelovanja, ne obazirući se na boli i patnje nametnute stotinama milijuna životinja i potpuno ignorirajući proizlazeće opasnosti za ljudsko zdravlje. Kao i obično, trpljenje i patnje, bile one ljudske ili životinjske, podređene su financijskim dobicima.

Baterijske kokoši šalju se na klanje nakon otprilike godinu dana nesenja, iako neki farmeri primjenjuju praksu 'prisilnog mitarenja' (mijenjanja perja), koje izaziva drugi period nesenja i usmjereno je dobivanju većih jaja. Mitarenje se postiže teškim šokiranjem ptica kroz potpuno uskraćivanje hrane, vode i svjetla. Financijska pitanja prevladavaju nad svim drugim u današnjim životinjskim farmama-tvornicama, i onog trenutka kad se prosudi da ptice više nisu 'komercijalno sposobne' one bivaju ubijene i upotrijebljene za juhe; njihova dugo pateća, izmrcvarena tijela smatraju se neprikladnima za bilo koju drugu svrhu.

Vezane teme

Baterijski uzgoj 1 [ 23.55 Kb ]Pilići [ 52.31 Kb ]Rezanje kljuna [ 14.75 Kb ]Klanje kokoši [ 33.47 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting