26.03.05. Dan u kavezu

| More

Prijatelji životinja na Veliku subotu u malom kavezu: JAJA LJUDIMA, ŽIVOT U KAVEZU KOKOŠIMA!

U vrijeme pred Uskrs kada se ljudi razbacuju jajima i nemilice ih kupuju i troše, ne razmišljajući da konzumiraju kolesterolske bombe i potencijalne nositelje salmonele, Prijatelji životinja žele upozoriti kako se iza veselih reklama o 'svježim' jajima i 'ekološkoj i zdravoj' piletini krije ružna istina o iznimnoj okrutnosti prema kokošima i pilićima.

Kako bi iznijeli stravičnu istinu o uzgoju i tretmanu kokoši nesilica te ubijanju pilića, troje aktivista Udruge provest će dan zatvoreni u kavez veličine metar na metar te za vrijeme špice pozivati građane da im se barem na trenutak pridruže u kavezu, razmisle o kokošima koje provode u njima čitav svoj bijedni život i da se odreknu jedenja jaja zbog vlastitoga zdravlja i okrutnosti nad životinjama.

Akcija će se održati na Veliku subotu, 26. ožujka 2005. s početkom u 10 sati, ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici, gdje će, uz kavez, biti postavljeni štand i informativni pano, a osim dijeljenja letaka, prikazivat će se i video snimak baterijskog uzgoja kokoši.

Svrha akcije je ukazati na nehumane uvjete uzgajanja kokoši i pilića u industriji jaja i mesa. Trenutno milijuni kokoši nesilica zatvoreni u malim skučenim kavezima 'služe' isključivo davanju jaja. Cijeli svoj život provode na prostoru veličine A4 papira u kojima ni jedna od njih ne može raširiti krila. Mladim pticama režu se kljunovi užarenim željezom, jer u uvjetima u kojima žive dolazi do strahovitih frustracija u kojima jedne druge napadaju. Muški pilići završavaju na otpadu, ugušeni plinom ili najčešće - budu živi zgnječeni.

Kavezi su napravljeni od žice koja se kokošima urezuje u noge i koja im tari perje, zbog čega po cijelom tijelu imaju rane, kraste i gnojne čireve. Uzgajivači potpuno ignoriraju njihove fizičke i mentalne patnje držeći ih pod svjetlošću umjetnih lampi umjesto sunčevom svjetlošću, i to čak do 22 sata dnevno kako bi se životinje dulje hranile i brže udebljale.

Uz to, one trpe i smrad vlastitog izmeta, pate od trajne deformacije stopala, a česta je pojava i 'zamora nesilice u kavezima' - bolesti koja također dovodi do slabljenja kostiju, dok druge proživljavaju 'sindrom morske obale' koji rezultira vodenastim bjelanjcima jaja, 'sindrom straha i histerije' i 'sindrom masne jetre' koji može biti fatalan zbog krvarenja jetre. Uzgajivači te probleme rješavaju arsenalom opasnih lijekova i time povećavaju patnju životinja i ugrožavaju ljudsko zdravlje. Kokoši nesilice prolaze i 'prisilno mitarenje' da bi se povećao period nesenja i dobila veća jaja. Sve te nezamislive patnje kokoši ne mogu izbjeći do kraja svojega života kada njihova izmrcvarena tijela više nisu sposobna za davanje jaja.

Baterijski uzgoj kokoši već je zabranjen u mnogim zemljama svijeta. Europska unija donijela je odluku o zabrani uzgoja kokoši u kavezima koja stupa na snagu od 1. siječnja 2012. godine, dok od 1. siječnja 2004. godine ne smije biti proizveden niti jedan novi kavez niti pušten u uporabu.

Prijatelji životinja traže zakonsku zabranu baterijskog uzgoja kokoši, čime bi se Hrvatska približila aktualnim civilizacijskim pomacima u odnosu prema životinjama, inkorporiranima u zakonodavstva zemalja Europske unije, kojoj Hrvatska stremi.

Dan u kavezu 3Dan u kavezu 2Dan u kavezu 4Dan u kavezu 1Dan u kavezu 5

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting