18.08.07. I turisti su vegetarijanci
Prijatelji životinja najavljuju degustacije u Puli, Poreču i Krku te pišu Hrvatskoj turističkoj zajednici
Hrvatska je turistička zemlja, no u svojoj turističkoj ponudi uporno zaboravlja da su i turisti vegetarijanci te da turisti koji na svom godišnjem odmoru ostanu razočarani vegetarijanskom ponudom više ne dolaze bez obzira na ljepote krajolika i ostatak ponude.
U vrijeme kada svakodnevno raste broj vegetarijanaca i onih koji žele u svoju prehranu ubaciti zdrave bezmesne obroke i namirnice, u hrvatskoj se turističkoj ponudi o tome ne vodi računa.
Iako turisti, prolazeći izgrađenim autocestama, više ne moraju gledati janjad pribijenu na ražanj uz cestu, bezmesna ponuda se nije previše poboljšala, a na vegetarijance i one koji žele bezmesnu ponudu gleda se na kao problematične goste.
S obzirom da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, dok vegetarijanci vegani niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je čest slučaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o takvom načinu prehrane.
Prema nezavisnom istraživanju čak 73,2% građana Hrvatske smatra da bi trebalo poboljšati vegetarijansku ponudu koja znatno zaostaje za ponudom u europskim zemljama. Važno je naglasiti i da je u Hrvatskoj preko 160 tisuća ljudi na vegetarijanskoj prehrani (3,7%), a primjerice u Njemačkoj ima više vegetarijanaca nego što u Hrvatskoj ima stanovnika (10%). Uz to je sve više onih koji, iako još nisu vegetarijanci, razumiju neodrživost mesne prehrane i okreću se, misleći na životinje, okoliš i svoje zdravlje, prehrani na biljnoj osnovi.
Nije teško zamisliti kako izgleda godišnji odmor turista vegetarijanca, a još više vegana na jadranskoj obali i koliko treba uložiti napora i pretrpjeti neugoda da bi se prehranio te koja je vjerojatnost da će nakon toga ponovno posjetiti Hrvatsku.
Stoga udruga Prijatelji životinja, članica Europske vegetarijanske unije, piše Hrvatskoj turističkoj zajednici kako bi potaknula razvoj turističke ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, što je nužno kako bi se Hrvatska pravilno turistički i kulturološki razvijala i svojom ponudom privlačila i takve turiste čiji broj nezaustavljivo raste.
Prijatelji životinja će također ovaj vikend održati i vege degustacije i informativne štandove u turističkim gradovima Puli, Poreču i Krku kako bi i na taj način potaknuli promjene u turističkoj ponudi i turistima dali tračak nade da Hrvatska može i hoće ponuditi više i bolje za sve one koji ne žele svaki obrok bazirati na komadu životinjskoga tijela.
Informativni štand održat će se u subotu, 18. kolovoza, u Puli na gradskoj tržnici kod fontane s degustacijom u 11 sati, te isti dan predvečer u Poreču na Rivi kod gradske uprave s degustacijom u 20 sati. U nedjelju, 19. kolovoza, Prijatelji životinja postavit će štand na Krku, a vege degustaciju ponuditi u 19 sati.