04.09.08. Minuta za životinje u transportu

| More

Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije

Svake godine, stotine tisuća životinja pate od bolesti, ozljeda, iscrpljenosti i stresa dok se prevoze diljem Europe na klanje.

Ne samo da je transport životinja zastrašujuće okrutan – životinje putuju danima po ekstremno visokim temperaturama, prljavim i stiješnjenim uvjetima – već su ova putovanja već odavno postala nepotrebna.

Trenutačno se europski zakoni, koji štite životinje od najgorih oblika zlostavljanja tijekom transporta, ne provode dovoljno, čime dopuštaju da se ta okrutnost nastavi. No, mjesec listopad daje nam priliku da se stvari promijene.

Sljedećeg će mjeseca transport živih životinja na velike udaljenosti biti predmetom rasprave od strane onih koji imaju moć ne samo staviti na snagu i poboljšati zakone o zaštiti životinja u Europi, već i ukinuti transport na velike udaljenosti.

U brojkama je snaga. Prijatelji životinja pozivaju građane Republike Hrvatske da pišu europskoj povjerenici Androulli Vasilliou i tako izdvoje jednu minutu kako bi pomogli u upućivanju najjačeg mogućeg poziva za bolje standarde dobrobiti životinja u Europskoj uniji. Za slanje pisma kliknite ovdje.

Prije nego što u listopadu bude donesena odluka koja će svake godine utjecati na stotine tisuća životinja, koalicija 'Handle with Care' (Postupaj oprezno), čija je članica i udruga Prijatelji životinja, uručit će pisma povjerenici Europske unije kako bi joj predočila snagu javnog mnijenja.

Zahvaljujući potpori svih nas, od nje će se zatražiti da ogroman broj konja, ovaca, krava, teladi, svinja i drugih životinja uzgajanih na farmama poštedi od patnje i stresa.

A o kakvoj je patnji riječ možemo si predočiti ako se samo sjetimo nedavne agonije 36 trudnih krava, koje su više od 70 sati putovale iz Češke u Bosnu i Hercegovinu i to ponajviše zbog administrativnih problema, zbog kojih su na graničnom prijelazu Županja-Orašje u kamionu čekale više od 30 sati.

Udruga Prijatelji životinja na temelju poziva Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Europskoj komisiji, dala je mišljenje o Pravilniku o transportu živih životinja, odnosno reviziji EU Uredbe br. 1/2005 o zaštiti životinja pri transportu, koje se može vidjeti na web stranici Udruge.

Za više informacija o transportu životinja i nastavku kampanje protiv transporta živih životinja posjetite www.prijatelji-zivotinja.hr i www.handlewithcare.tv.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting