20.04.23. Imam mlijeko zato što sam majka!

| More

Prijatelji životinja diljem Hrvatske postavili jumbo plakate s dojmljivom porukom

- Postavljeni plakati bude emocije te motiviraju na promjenu prehrambenih navika

imam mlijeko zato što sam majka [ 197.62 Kb ]

Udruga Prijatelji životinja postavila je diljem Hrvatske jumbo plakate koji emotivnom i ohrabrujućom porukom motiviraju na zamjenu kravljega mlijeka biljnim. “Imam mlijeko ne zato što sam krava, nego zato što sam majka“ istaknuta je činjenica na plakatu koja je naočigled banalna, ali ju mnogi ne znaju. Naime, prema istraživanju javnoga mnijenja, čak 68,4 % građana Republike Hrvatske ne zna da krave na mliječnim farmama proizvode mlijeko zato što su rodile. Najzastupljenije je mišljenje da lučenje mlijeka postižu po spolnoj zrelosti, a ne iz istih razloga kao i ostali sisavci, odnosno nakon rođenja djeteta.

„Ne postoji ništa okrutnije od oduzimanja djeteta majkama, a cijela mliječna industrija temelji se na zloupotrebi majčinstva. Kako bi manipulirali njihovim reproduktivnim sustavom, krave opetovano umjetno oplođuju, a zatim im i oduzimaju teliće odmah po rođenju. Majke krave pokazuju simptome tjeskobe i žalovanja nakon razdvajanja od svojega djeteta, a to se često očituje kroz depresiju, apatiju i odbijanje hrane. Većina krava na mliječnim farmama iscrpljena je i istekne im 'proizvodni vijek' do pete godine, nakon čega ih šalju na klanje“, ističu Prijatelji životinja.

Dodaju i da su krave životinje čije se tijelo najintenzivnije iskorištava u svrhu ljudske prehrane, a muški telići kao neželjeni nusproizvod ove industrije završavaju u klaonici. Sve navedeno mliječna industrija pokušava sakriti ili iskriviti. Neki od proizvođača odlaze toliko daleko s marketinškim pristupom da prikazuju krave kao sretne ili kraljice, čime zavaravaju i obmanjuju javnost. No, 85,1 % javnosti smatra da je zavaravajuće da se mliječni proizvodi reklamiraju prikazom krava koje su sretne ili žive kao kraljice.

Plakatima u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Sisku, Koprivnici, Dubrovniku, Našicama, Slavonskom Brodu, Bjelovaru i drugim gradovima, Prijatelji životinja žele potaknuti građane da probaju neko od brojnih vrsta biljnoga mlijeka: „Korištenje biljnih mliječnih proizvoda pozitivni je korak koji ima značajan utjecaj na zdravlje ljudi, smanjivanje ugljičnog otiska te na sprječavanje okrutnosti prema životinjama.“

„Mlijeko svakog sisavca različito je jer je sastavom prilagođeno mladunčadi svoje vrste: kravlje mlijeko sastavom je prilagođeno telićima, pseće štencima, a mačje mačićima. Kravlje mlijeko, ne samo da nije namijenjeno za ljudsku prehranu, već je i potpuno neprirodno s obzirom da je čovjek jedina vrsta koje pije mlijeko u odrasloj dobi i to na štetu vlastitog zdravlja, okoliša i krava kojima je oduzeto", ističu.

„Ljudi prirodno gube sposobnost probave mlijeka odrastanjem, a pijenje mlijeka povezano je s anemijom, grčevima i proljevom, te je uzrok raznih oblika alergija, problema s hormonima, akna i raka. Države koje imaju najveću konzumaciju kravljega mlijeka imaju i najveći postotak oboljenja od osteoporoze jer proteini životinjskog porijekla troše kalcij“, zaključuju Prijatelji životinja.

Poručuju svima i da razmisle o majkama kravama i njihovoj sudbini, pomognu im i odaberu neka od raznih vrsta biljnih mlijeka i sireva koja su dostupna na tržištu ili se mogu napraviti kod kuće. Na www.trazisekraljica.net može se pogledati prikaz stvarnih praksi u industriji mlijeka te pročitati brošura “Biljna mlijeka osvajaju svijet” bogata informacijama i receptima za ukusna jela.

tele sisa [ 286.53 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting