31.01.25. Za dobre odluke nikad nije kasno!
Igor Barberić u sklopu Veganuaryja priređuje stir fry tofu koji grije naše tijelo, ali ne i planet
- Iako je siječanj pri kraju, na Vege izazov može se prijaviti tijekom cijele godine
Inicijativa Veganuary,koja potiče milijune ljudi da se tijekom siječnja i kasnije upoznavaju s veganskom hranom, i ove godine bilježi milijune prijavljenih iz gotovo svih zemalja svijeta. Dok se čekaju službeni rezultati o broju prijavljenih, Veganuary dijeli dobre i poticajne vijesti, poput one da se cijeli tim od osam znanstvenica na ekspediciji na Antarktiku odlučio na Veganuary kao velik korak u borbi protiv klimatskih promjena.
Istraživačice koje dolaze iz raznih zemalja, poput Španjolske, Australije, Kolumbije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Kanade, dokazale su tako da je čak i u jednom od najtežih okruženja na svijetu moguće živjeti na biljnoj prehrani. Kao dio globalnog programa vodstva Homeward Bound, prihvatile su vegansku prehranu kako bi uskladile svoje osobne akcije s misijom borbe protiv klimatske krize. Catherine Barry, molekularna biologinja s ekspedicije, izjavila je: „Jednostavno se poklopilo da je ono što je najbolje za mene ujedno najbolje i za planet.”
Uzgoj životinja osigurava samo 18 % naših kalorija, a zauzima 83 % poljoprivrednog zemljišta
Istraživanja pokazuju da meso, uzgojene ribe, jaja i mliječni proizvodi koriste oko 83 % svjetskog poljoprivrednog zemljišta, iako osiguravaju samo 18 % naših kalorija. Istraživači su zaključili da prelazak s prehrane temeljene na životinjskim proizvodima na biljnu prehranu može smanjiti korištenje zemljišta za proizvodnju hrane za 76 %, a emisije stakleničkih plinova za čak 49 %.
Igor Barberić priprema stir fry tofu koji grije naše tijelo, ali ne i planet
A da je veganska prehrana najbolja za planet zna i redatelj i koreograf Igor Barberić, ambasador Vege izazova i dugogodišnji vegan. U seriji ukusnih recepata koje cijeli siječanj priprema za društvene mreže Prijatelja životinja, pripremio je i onaj za ukusni stir fry tofu. „Stir fry kulinarska je tehnika u kojoj se sastojci prže u malo ulja uz stalno miješanje ili protresanje u woku. Ovo jelo potječe iz azijske kuhinje, a danas je popularno diljem svijeta zbog svoje svestranosti, nutritivnih vrijednosti i brze pripreme. Moguće ga je prilagoditi lokalnim začinima i dostupnim sastojcima. Ovisno o sastojcima, stir fry obroci mogu biti vrlo hranjivi, a sadržavati malo kalorija”, izjavio je Igor.
„Tofu je meni jedna od najdražih namirnica. Koristim ga u raznim receptima, kao okusnu zamjenu za jaja, meso i sir, pa čak i u desertima. Odličan je izvor biljnih proteina. Onaj tko kaže da ne voli tofu, samo ne zna kako ga pripremiti. Ako se pronalazite u ovome, svakako isprobajte recept za stir fry koji sam pripremio i promijenit ćete mišljenje”, dodao je.
Do informacija o prednostima veganskog načina života uz Vege izazov
Za razliku od globalnog izazova Veganuary, Vege izazov ne završava sa zadnjim danom siječnja, već se u njemu svi zainteresirani mogu okušati tijekom cijele godine. Prijavom na www.veganopolis.net svakodnevno se, u trajanju od mjesec dana, dobivaju recepti i korisni savjeti te preporuke o biljnoj hrani. Prijateljiživotinja još jednom pozivaju sve da naprave prvi korak: „Pridružite se onima koji su to već učinili i, osim životinjama i svojemu zdravlju, dajte priliku i našem opstanku na planetu.”