24.12.07. I životinje žele živjeti

| More

Prijatelji životinja pozivaju građane da dani blagdana budu dani suosjećanja prema svim živim bićima

Narednih dana diljem svijeta širit će se poruka suosjećanja i milosti. Ali uz želje mira, blagostanja i sreće, zaboravlja se patnja životinja koje će biti ubijene u ime ovih svetkovina.

Sve životinje, odnosno sva živa bića, rađaju se s potrebom za ljubavlju, toplinom, igrom i prijateljstvom i s vlastitim razlogom za život. Umjesto toga, odvajamo ih od njihovih majki, zatočavamo u tijesne prostore u kojima se mi osobno nikad ne bismo željeli naći, čekajući da ih zakoljemo i pojedemo.

Životinje su stvorene sa sposobnošću osjećanja boli i patnje. I ne samo to, baš kao i mi, životinje razumiju što se s njima događa. Nema ničega lijepog i suosjećajnog na industrijskim farmama i u klaonicama, gdje 56 milijardi životinja godišnje bude 'proizvedeno' da bi umrle nasilnom i krvavom smrću. U jedenju tijela drugih bića nema dobrote. Tu nema milosrđa ni ljubavi.

Dok uzgojem životinja uništavamo nepregledne količine hrane, svake minute umiru djeca od gladi. U zemljama u razvoju tlo se povećano iskorištava za proizvodnju stočne hrane zbog izvoza u bogate zemlje svijeta umjesto da se koristi za sadnju hrane za tamošnje stanovništvo. Meso je izrazito rastrošan način proizvodnje hrane. Jedna osoba s prehranom utemeljenom na mesu potroši i do 20 puta više hrane nego osoba s prehranom utemeljenom na namirnicama biljnog porijekla. Jedući životinje izravno podupiremo glad u svijetu, a iskazujući suosjećanje prema životinjama, suosjećamo i s ljudima.

Blagdani se mogu slaviti i bez nasilja. Ako smo za ljubav i mir, budimo dosljedni i nemojmo nanositi bol nikome. Provedimo barem ove posljednje dane godine u nenasilju i uz zdravu i ekološki prihvatljivu vegetarijansku, odnosno vegansku hranu.

Na Badnjak, 24. prosinca, u 12 sati na uglu Trga Petra Preradovića i Varšavske ulice, aktivisti Prijatelja životinja uz info štand prostrijet će stol na kojem će se naći prazni tanjuri i jedan s komadom mesa kako bi slikovito predočili direktnu povezanost između jedenja životinja i gladi u svijetu.

Prijatelji životinja također će dijeliti tiskane materijale i čestitke, a građani će moći probati blagdanska jela bez namirnica životinjskog porijekla poput božićnog seitan pečenja, pohanog sojinog mesa, francuske salate s majonezom bez jaja te božićne veganske kolače.

Na kraju, prisjetimo se riječi čovjeka koji je svojim sljedbenicima poručio, 'Sve što želite da drugi čine vama, činite i vi njima'. Jednako kao i mi i životinje žele živjeti. I što je još važnije, jednako kao i mi, na to imaju i pravo. Neka nas Isusove riječi nadahnu u našem odnosu prema životinjama kako bismo im pružili milost i suosjećanje i time podarili život.

I životinje žele živjeti 1 [ 146.44 Kb ]I životinje žele živjeti 2 [ 92.10 Kb ]I životinje žele živjeti 3 [ 105.90 Kb ]I životinje žele živjeti 6 [ 105.38 Kb ]I životinje žele živjeti 4 [ 95.07 Kb ]I životinje žele živjeti 5 [ 92.68 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting