Mrcvarenje pilića

| More

Više od 700 milijuna pilića trenutačno se svake godine uzgaja i ubija u Velikoj Britaniji. Uobičajena tvornica pilića sastoji se od četiri reda kaveza, a na podu svakog kaveza ima oko 30-40.000 ptica. Radi učinkovitosti, današnji pilići 'dizajnirani' su da rastu dvostruko brže nego prije 30 godina. Njihove noge i srca, međutim, ne mogu pratiti taj rast. Rezultat toga jest da ptice brzo prerastu snagu svoga kostura, tako da noge doslovno pucaju ispod prevelike težine, te su neizbježno česte unakazujuće ozljede i bolovi u zglobovima te drugi skeletalni problemi.

Istraživanja objavljena 1992. u Veterinary Recordu ukazuju na to da 90% pilića ima uočljive abnormalnosti prilikom hoda, a u oko 26% slučajeva je vjerojatno da ptice pate od kroničnih bolova. Srce i pluća pilića za klanje također su pod stresom zbog brzog rasta: Agriculture and Food Research Council procjenjuje da oko sedam milijuna pilića svake godine umire zbog toga.

Oko dva i pol milijuna pilića umre prilikom 'žetve' za klanje; polovina umire od zatajenja srca i trećina od tjelesnih povreda: mnogim se pticama bedrena kost dislocira zbog toga što ih 'grabilicama' hvataju za jednu nogu, što uzrokuje unutarnje krvarenje i, u trećini slučajeva, pomiče kost u abdomen.

U kamionima na putu za klanje, ptice su stiješnjene u plastične ladice, gdje dolazi do dodatnih smrti i ozljeda jer im se vratovi ponekad slome prilikom zatvaranja tijesnih ladica. Na kraju putovanja, pilići su stavljeni pod lance i njihove se glave uranjaju u vodu kroz koju protječe električna struja. Ovo navodno onesvijesti većinu žrtvi, nakon čega im se režu grkljani.

Slično tomu, ptice koje se uzgajaju za jaja drže se u kavezima u koje stane oko 30.000 ptica, gdje ih pumpaju antibioticima i hranom koja može sadržavati prerađeno perje, ostatke drugih pilića i kokoši itd. Radi smanjivanja broja pomahnitalih ptica, stiješnjenih na sićušan prostor, te međusobnog kljucanja i ozljeđivanja, farmeri im vrućim rezačima režu kljunove.

Joseph Mauldin, znanstvenik za perad sa Sveučilišta u Georgiji, ističe: 'Mnogo je slučajeva spaljenih nosnica i ozbiljne osakaćenosti zbog neispravnih procedura, koje nesumnjivo dovode do akutnog i kroničnog bola...' (...) Pristup koji se traži od industrije peradi dobro je sumirao časopis Farmer and Stockbreeder 1982.: 'Moderna "nesilica" je, uostalom, samo vrlo učinkovita mašina za pretvorbu, promjenu sirovog materijala – hrane – u konačan proizvod – jaje.'

Muške piliće bacaju u smeće i ostave ih da umru. Obično se bacaju u plastične vreće da se uguše, ili ih žive spale. Na svaku kokoš 'nesilicu' ide otprilike jedan ubijeni muški pilić.

Iz knjige Davida Edwardsa, The Compassionate Revolution, Green Books, 1998.

Objavljeno u časopisu Novi plamen

Pilić

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting