01.10.16. Tijela nisu za roštilj

| More

Performans povodom Svjetskog dana vegetarijanstva i ususret Svjetskom danu životinja s farma

- 1. 10., zagrebački Trg bana Jelačića; aktivistica na roštilju šalje jasnu poruku

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva (1. listopada) i Svjetskog dana životinja s farma (2. listopada), udruga Prijatelji životinja poziva sve da se odluče na pozitivne promjene u prehrani.

1. listopada 2016. u 11 sati, na glavnom zagrebačkome trgu, aktivistica Prijatelja životinja simbolički će pretvoriti svoje tijelo u komad mesa na roštilju ukazujući tako na tužnu stvarnost skrivenu iza svakog komada mesa, koji nije ništa drugo nego dio tijela osjećajnog živog bića svedenog na kancerogeni obrok.

Performansom se želi slikovito prikazati da ničije tijelo nije za roštilj, već da umjesto životinjskih ruku, bokova i nogu možemo jesti obilje ukusnih biljnih namirnica koje su dobre za naše zdravlje i okoliš.

Aktivistica svojom preobrazbom u meso također želi podsjetiti na teži položaj ženskog spola u svijetu ljudskih i ne-ljudskih životinja jer mesna i mliječna industrija počivaju na zlouporabi reproduktivnog sustava svinja, krava i kokoši koje su prisiljavane davati više djece, mlijeka ili jaja nego što im tijela mogu podnijeti, a ubijaju ih čim prestanu biti dovoljno iskoristive.

Aktivisti Prijatelja životinja pružat će građanima od 9 do 18 sati na štandu na križanju Preradovićeve i Varšavske ulice, kod kina Europa, više informacija i dijeliti recepte ukusnih veganskih jela.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1. listopada 1977. godine, a cijeli mjesec listopad poznat je kao mjesec svjesnosti o vegetarijanstvu (Vegetarian Awareness Month). Zadnji dan simboličnog ciklusa, 1. 11., poznat je kao Dan veganstva. Zanimljiva je činjenica da sve više ljudi, osim mesa, prepoznaje i nužnost izbacivanja svih ostalih namirnica životinjskog podrijetla kako bi živjeli u potpunosti bez nasilja prema životinjama i okolišu.

2. listopada obilježava se Svjetski dan životinja s farma kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 60 milijarda krava, svinja, purana, pilića i drugih svjesnih bića koja stradavaju na farmama diljem svijeta. Prijatelji životinja u suradnji s organizacijom FARM (Farm Animal Rights Movement) pozivaju sve da pogledaju sinkronizirani kratki film "60 milijarda života" i upoznaju surovu svakodnevnicu životinja skrivenih iza debelih zidova farma i klaonica. Film je dostupan na YouTube-kanalu Udruge: www.youtube.com/afcroatia.

Cilj performansa je potaknuti suosjećanje prema životinjama koje su svakodnevno mučene i ubijane dajući do znanja da je rješenje iznenađujuće jednostavno i nadohvat ruke. Sve što treba je pridružiti se rastućoj populaciji koja izabire smanjivanje konzumacije mesa i veganstvo kao konačni cilj.

Ako vam se veganski roštilj čini neobičnim, a prelazak na veganstvo teškim, prijavite se na Vege izazov kojemu se već ove godine pridružilo preko tisuću pojedinaca koji žele slušati svoj razum i svoje srce. Posjetite www.veganopolis.net i prijavite se za besplatno dobivanje 30 zanimljivih e-mailova s receptima i korisnim informacijama.

Započnimo listopad spoznajom da svi imamo jednake dijelove tijela, da u nama kao i drugim životinjama teče krv u žilama, da svi osjećamo i da se svi veselimo životu.

Veganski ražnjići za roštilj i mnoštvo drugih recepata
Korisni savjeti za očuvanje zdravlja i okoliša

Svjetski dan vegetarijanstva [ 441.81 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 341.71 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 332.34 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 350.37 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 443.99 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 457.73 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 479.80 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 420.62 Kb ]Svjetski dan vegetarijanstva [ 348.51 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting