Meso ima katastrofalan učinak na klimu

| More

Proizvodnja mesa krivac je za emisiju 18 posto štetnih plinova

Meso se u svijetu smatra statusnim simbolom i znakom blagostanja. Tko si ga može priuštiti, dnevno ga postavlja na stol. No, najbolji izvor bjelančevina ima katastrofalan utjecaj za okoliš. Automobili, tvornice i zrakoplovi nisu jedini krivci za globalno zatopljenje - jedan od počinitelja se naime skoro svakodnevno nalazi na našem tanjuru: meso! Marianne Thieme iz 'Stranke za životinje' u Haagu u svojem filmu želi naglasiti štetnu ulogu mesa. Ona je snimila film pod nazivom 'Meso istine' koji je zamišljen kao nastavak filma 'Neugodna istina' ('An Inconveniant Truth') Ala Gorea. 'Intenzivno uzgajanje stoke dovodi do znatno veće proizvodnje štetnih plinova nego svi avioni i automobili zajedno. Vegetarijanac koji vozi luksuzni automobil manje šteti okolišu nego netko tko jede meso a vozi Toyotu Prius', kaže Marianne Thieme. Ona se pri tome može osloniti i na brojke Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Krava kao auto

Cjelokupni prijevozni sektor - avioni, automobili, vlakovi - prema FAO-u proizvodi 14 posto plinova koji utječu na stvaranje učinka staklenika. Proizvodnja mesa s druge strane 'krivac' je za čak 18 posto štetnih plinova. Time ona dolazi na drugo mjesto, odmah nakon termoelektrana na ugljen. Razlog je taj što se zbog proizvodnje mesa sijeku velike pošumljene površine, prije svega u Brazilu. Proizvodnja jednog kilograma brazilske govedine rezultira s gotovo 60 kilograma ugljičnog dioskida. No, postoji i drugi faktor, kako kaže Thieme: 'Ispričavam se što sam tako izravna, ali pri svakom ispuštanju plinova ili podrigivanju iz krave izlazi metan, a to je još jedan štetni plin.' Pretvorimo li metan u ugljični dioksid, onda svaka krava u godini kroz svoju probavu proizvede CO2 koji po količini odgovara četiri i pol automobila srednje klase. Za Marianne Thieme odgovor je logičan: moramo jesti manje mesa. Nizozemska ministrica za poljoprivredu Gerda Verburg o tome ne želi ni čuti. Prema njezinom mišljenju Thieme pretjeruje, jer se razlika uopće ne bi ni uočila ukoliko bi se prestalo jesti meso. Proizvodnja zamjenskih proizvoda za meso i proizvodnja sira također dovode do stvaranja štetnih plinova, navodi Verburg. No, Thieme je uvjerena: 'Naravno da se ne radi o tome da se meso zamijeni drugim životinjskim bjelančevinama. Moramo općenito jesti manje životinjskih bjelančevina.'

Post za prirodu

'Ako u tjednu izbacimo jedan mesni dan, naše bi vlade bez mnogo oklijevanja mogle ostvariti svoje ekološke ciljeve.' Stranka za životinje prva je takva politička stranka na svijetu koja je ušla u nacionalni parlament. Tijekom posljednjih parlamentarnih izbora 2006. stranka je od 150 mjesta u parlamentu dobila dva. U međuvremenu je ta stranka s jednim mjestom zastupljena i u senatu. No, ona je i dalje 'mala', pa za nju druge stranke u parlamentu ne vide veliku budućnost. U mnogim drugim zemljama u svijetu također su osnovane stranke za životinje, na primjer u Austriji, Velikoj Britaniji, Italiji i Brazilu.

Činjenice
Klonirano

Osim problema s okolišem, velika se rasprava vodi o kloniranim životinjama. Meso tih životinja može biti rizično za zdravlje potrošača - tako je odlučio Europski ured za sigurnost hrane.

Bezbrižan SAD

Amerikanci su uvjereni da ni klonirano meso niti mlijeko kloniranih krava nije rizično za zdravlje potrošača. Američki ured za kontrolu hrane dopustio je prodaju početkom 2008. godine.

Stjepan Škramić

15. siječnja 2009.

Vezane teme

Krava

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting