01.07.21. Povijesna odluka: Od 2027. više nema uzgoja životinja u kavezima!

| More

Udruge slave golemi uspjeh građanske inicijative „Okončajmo doba kaveza”

Svinje u uzgoju

- Prijatelji životinja: Veliki korak u borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja

170 europskih udruga za prava životinja, među kojima su i hrvatski Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, od jučer slavi povijesnu pobjedu! Europska komisija obavezala se do 2027. godine na postupno ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama diljem EU-a. „Predstavnica naše udruge sudjelovala je na sastanku organizacije Eurogroup for Animals, čiji smo članovi, i pratila s njima izravan prijenos tiskovne konferencije Europske komisije koja je odgovorila pozitivno na prijedlog Europskog parlamenta za zabranu kaveznog uzgoja životinja s farma. Svi zajedno plakali smo od ganuća. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja”, kažu Prijatelji životinja.

Ova odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative „Okončajmo doba kaveza” (EndTheCageAge) koju je u rujnu 2018. pokrenula organizacija Compassion In World Farming, a Udruga Pobjede prikupljala je potpise hrvatskih građana za zabranu držanja životinja u farmskom uzgoju u kavezima. S prikupljenih čak 1,4 milijuna potpisa u godinu dana, ovo je postala prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji. Potez Europske komisije pozdravili su brojni političari, među njima i europarlamentarci i dugogodišnji zagovornici prava životinja Francisco Guerreiro i Tilly Metz.

Europska komisija najavila je da namjerava „iznijeti zakonodavni prijedlog do kraja 2023. godine za postupno ukidanje i konačnu zabranu upotrebe kaveza za sve životinjske vrste i kategorije navedene u inicijativi”, koji će Europski parlament i Vijeće EU-a morati usvojiti kako bi postao zakon. Obavezala se i da će za zemlje koje nisu članice EU-a razmotriti „uvođenje pravila ili standarda za uvezene proizvode koji su ekvivalentni EU-u”.

Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals, izrazila je oduševljenje nevjerojatnim rezultatom europske građanske inicijative: „Obaveza Europske komisije da zabrani kaveze diljem Europe imat će golem utjecaj na milijune životinja. Želimo zahvaliti svim 1,4 milijuna građana EU-a i stotinama organizacija koje su se borile za ovaj povijesni trenutak.” Olga Kikou, direktorica organizacije Compassion in World Farming, dodala je da će i dalje budno paziti da europske institucije ispune ono što su obećale: „Industrijski uzgoj životinja najveći je uzrok okrutnosti prema živim bićima na planetu. Prestanak upotrebe kaveza ogroman je korak prema okončanju industrijskog uzgoja.”

„Zahvaljujemo svima koji su svojim potpisima i dijeljenjem informacija pridonijeli ovom velikom uspjehu. Postupno ukidanje kaveznog uzgoja itekako će činiti razliku za više od 300 milijuna kokoši, svinja, teladi, zečeva, patki, gusaka i drugih životinja koje trpe pakao uzgoja radi hrane”, izjavili su ponosni aktivisti osječke Udruge Pobjede.

Prijatelji životinja navode da se u Europskoj uniji, između ostalog, više od 90 % kunića uzgaja u kavezima, dok podaci iz 2019. potvrđuju da se u kavezima drži polovica kokoši koje se iskorištavaju za proizvodnju jaja. „Stravično je što se u industrijskom uzgoju živa osjećajna bića drže cijele svoje kratke živote u skučenim kavezima u kojima se ne mogu niti okrenuti, a zatim brutalno skončaju u klaonici. Pozivamo sve da pridonesu sprječavanju njihovih patnji prelaskom na biljnu prehranu”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

jo-anne mcarthur_unsplash [ 173.99 Kb ]

Vezane teme

Sto radimo životinjama [ 155.16 Kb ]Sto radimo životinjama [ 176.00 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting