13.04.22. Kako i zašto obilježiti Uskrs uz veganska jela

| More

Prijatelji životinja poručuju da je održavati tradiciju moguće bez mesa i jaja

- Pregled recepata koji spajaju tradiciju i biljne sastojke u delicije za cijelu obitelj

Suosjecajan i tradicionalan Usrks [ 1.26 Mb ]

Za vrijeme Uskrsa kršćani se prisjećaju Isusova raspeća i slave njegovu pobjedu nad smrću, a i oni koji nisu vjernici koriste ove dane za tradicionalno obiteljsko druženje kraj punog stola. Iz udruge Prijatelji životinja poručuju da nema boljeg mjesta od uskršnjeg stola za stati i razmisliti o vrijednosti svakog života: “Lomljenje uskrsne pince savršeno je vrijeme za raskinuti s jednim od najnasilnijih mjesta na Zemlji - klaonicama”, poručuju.

Dodaju da zaista nikada nije bilo lakše zamijeniti najčešća jela na uskrsnom stolu onima biljnog podrijetla, koja su puno bolja opcija za okoliš, vlastito zdravlje te naravno i za milijune života koje možemo spasiti biljnom prehranom. Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.

Prijatelji životinja zgroženi su najavom da će se u Hrvatskoj u ovom dobu godine pojesti nevjerojatnih 30 milijuna jaja i 1700 tona šunke. Navode da su kokoši genetski izmanipulirane da nesu čak tristotinjak jaja godišnje iako su ih u prirodi nesle do 12, i to u svrhu reprodukcije, kao i sve ostale ptice. Napominju da se uz neizmjerne ljudske apetite za jaja, koja im nisu potrebna, a ujedno su i kolesterolske bombe i potencijalni nositelji salmonele, veže i nevjerojatna okrutnost – godišnje se ubije preko 5 milijardi tek rođenih muških pilića jer se smatraju viškom. Predlažu da umjesto šunke koju je, kao i ostalo crveno meso, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kancerogenom i koja povećava rizik od rane smrti odaberemo ukusnu i zdravu sejtan šunkicu ili drugu vrstu biljnog mesa.

“Prejedanje jajima i mesom ne bi trebalo biti zaštitni znak blagdana koji slavi život. I samo podrijetlo riječi Uskrs dolazi od staroslavenske riječi koja je značila 'rasti' i 'razvijati se. Proslaviti Uskrs na tradicionalan i suosjećajan način savršena je kombinacija od koje ne stradava nitko i s kojom se zaista slavi život” dodaju Prijatelji životinja.

Također apeliraju na sve da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberu drvena i svoje uskršnje košare napune voćem i povrćem te da odaberu plišane igračke umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu, a vrata svog doma otvore udomljenim psima i mačkama samo ako su spremni na dugogodišnju obavezu, odlaske veterinaru i svakodnevno posvećivanje vremena novom članu obitelji.

Pogledajte recepte za veganski Uskrs.

Pinca [ 480.15 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting