07.04.08. Pravo na obrok

| More

Povodom Svjetskog dana zdravlja udruga Prijatelji životinja uputila je nadležnim ministarstvima zahtjev za uvođenjem vegetarijanskih obroka u javne institucije

Pravo na obrok prema etičkim, vjerskim, zdravstvenim ili nekim drugim načelima osnovno je pravo svakog pojedinca, stoga je u većini europskih zemalja vegetarijanski obrok već uveden u javne institucije.

SPEM komunikacijska skupina je za udrugu Prijatelji životinja provela nezavisno istraživanje javnog mnijenja na području cijele Hrvatske, između ostalog i o odnosu prema vegetarijanstvu. Rezultati istraživanja su pokazali da u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca, što čini preko 160.000 stanovnika, a 90% ispitanika slaže se da bi u javne institucije trebalo uvesti vegetarijanske obroke.

Na temelju tih rezultata možemo zaključiti da su vegetarijanci svojevrsna manjina u Hrvatskoj sa stalnom tendencijom rasta. No, oni trenutno nemaju svoje osnovno pravo - pravo na obrok.

Iako su vegetarijanci građani koji jednako plaćaju porez državi i prirez gradovima, zauzvrat ne dobivaju ono što svi ostali mogu dobiti, a to je obrok u javnim institucijama. Svakodnevno se suočavaju s problemom diskriminacije zbog svojih etičkih, ekoloških ili zdravstvenih uvjerenja te su prisiljeni gladovati ili osigurati sebi obrok na druge načine.

Primjerice, djeca u vrtićima i školama prikraćena su za vegetarijanski obrok, što rezultira nedostatnom prehranom. Djeca ne bi trebala oskudijevati u hrani zbog nedovoljne edukacije i nespremnosti nadležnih ministarstava da im osiguraju za njih prikladan obrok. Njihovi roditelji, koji im žele pružiti zdraviju prehranu i odgojiti ih prema svojim etičkim ili kulturološkim uvjerenjima, ne mogu ispuniti pravo na prikladan obrok u javnim institucijama.

Pozitivan primjer su neki studenski restorani, zatvori u koje je prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora uvedeno pravo na vegetarijanski obrok te bolnice koje prema Odluci o standardu prehrane bolesnika te obroke polako uvode.

Stajalište je Američke nutricionističke udruge i Nutricionista Kanade da je primjereno isplanirana vegetarijanska i veganska prehrana zdrava, nutritivno dostatna te da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti.

Zbog poštivanja osnovnih prava pojedinca, volje građana i razvoja kulture zdrave prehrane, u Hrvatskoj se ne bi smjelo više čekati s uvođenjem vegetarijanskih obroka u sve javne institucije.

Ovdje možete potpisati peticiju za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.

Odgovor Gradskog ureda [ 137.14 Kb ]Odgovor Ministarstva pravosuđa [ 80.16 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting