Prednosti nekonzumiranja životinjskih proizvoda
Vegetarijanci imaju za 20% nižu stopu mortaliteta iz svih uzroka, što znači da žive dulje i ne razbolijevaju se često.
Radi taloženja pesticida, teških metala i ostalih otrova iz krme u tijelu životinja, dolazi do koncentracije čak do 14 puta veće primjerice pesticida u mesu i 5,5 puta u mliječnim proizvodima u odnosu na povrće.
Vegetarijanci su za 40% manjoj opasnosti od raka. To je zbog visokog unosa vitamina.
Uzrok osteoporoze (gubitak kalcija iz kostiju) u velikoj mjeri je sadržaj sumpora u mesu i protein casein u mlijeku koji uzrokuje gubitak kalcija putem urina. Države u kojima se najviše koriste mesni i mliječni proizvodi imaju najveći stupanj bolovanja od osteoporoze i drugih bolesti kostiju.
Neke od bolesti za koje se zna da je mesna prehrana većinski uzročnik su: visoki krvni tlak, bolesti srca, problemi s cirkulacijom, reumatizam, kostobolja, neurodermatitis te neke vrste raka.
Prilikom 'umiranja' životinje proizvode velike količine raznih vrsta hormona (npr. adrenalin) koji se, kao i svi ostali otrovi, prenose na osobu koja konzumira meso. Posljedice su gore navedene bolesti (između ostalih).
Od 2.100.000 smrti u SAD-u 1987 g., 1.500.000 je povezano sa mesnom i/ili mliječnom prehranom.