Veganstvo smanjuje rizik obolijevanja od raka
Prema istraživanju pod nazivom 'Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population' objavljenom krajem 2012. godine u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, veganska prehrana povezana je s nižom ukupnom stopom broja malignih oboljenja.
Istraživanje je nastalo praćenjem prehrane 69.120 sudionika Adventističke studije o zdravlju-2, više od četiri godine. Ispitanici su, s obzirom na način prehrane, podijeljeni prema pet kategorija: ne-vegetarijanci, polu-vegetarijanci, lakto-vegetarijanci (konzumiraju se mliječni proizvodi), pesco-vegetarijanci (konzumiraju se mliječni proizvodi, jaja i riba) i vegani.
Utvrđeno je da su, u odnosu na ljude koji jedu meso (uključujući ribe) i/ili ostale proizvode životinjskog podrijetla, vegani imali 16% manji rizik obolijevanja od svih vrsta raka, a žene veganke imale su 34% manji rizik od obolijevanja od drugih specifičnih vrsta raka kao što su rak dojke, jajnika i maternice, u usporedbi s nevegetarijankama.