Proteinska jela - recepti Marka Samardžije i Ivane Martinec
Zapečeni grah sa sejtanom
(visokoproteinski obrok jer sadrži grah, sojine komadiće i sejtan – namirnice bogate proteinima)
Zapečeni grah: U loncu (ili tavi) na nekoliko kapi ulja i malo vode pirjati 1/3 poriluka i mrkvu dok ne omekšaju. Dodati grah (npr. dvije velike konzerve crvenog graha, svaka 480 g), narezani krumpir (oko 4 krumpira srednje veličine), sojine komadiće, pasiranu rajčicu i vodu pa promiješati. Začiniti po želji (npr. sol, češnjak, dimljena i obična paprika, origano). Prokuhati 10-ak min da se sastojci povežu i dodatno omekšaju. Prebaciti u dublju posudu za pečenje i zapeći dok se ne stvori korica i krumpir ne bude mekan.
Odrezak od sejtana: Sejtan izrezati na tanje ploške i marinirati nekoliko minuta u sojinom umaku sa začinima po želji (npr. češnjak, dimljena paprika…). Ispeći na tavi obje strane dok se ne stvori korica.
Salata s pečenim seitanom
(zdrav životni stil ne utječe samo na tijelo već mijenja i naš um, stav i raspoloženje)
U salatu idu: svježa rikola, rajčica, grah iz konzerve ili kuhani, blago zapečeni luk i poriluk, dimljeni tofu, veganska feta i krutoni (tostirane kockice kruha). Sve pomiješati i začiniti prema želji, uz sejtan koji se samo ispeče na tavi sa začinima prema želji. Može se dodati i veganska majoneza.