Recepti za biljni med

| More
Med od jabuka

Sastojci:

Priprema:

  1. Narežite jabuke i miksajte ih u blenderu s vodom (pokušajte koristiti i manje vode nego u receptu - ona služi samo kako bi blender mogao izmiksati jabuke) dok ne dobijete kašu.
  2. Stavite gazu preko posude i izlijte kroz nju dobivenu smjesu. Pomoću gaze iscijedite sok jabuke tako da u gazi ostanu samo vlakna.
  3. Ulijte sok od jabuke s ostalim sastojcima u lonac, stavite na najjaču temperaturu i čekajte da zavrije.
  4. Kada zavrije, smanjite na srednju temperaturu i kuhajte još 20 minuta ili dok se tekućina ne smanji za pola.
  5. Ako se radi pjena, slobodno ju uklonite.
  6. Kušajte je li gotovo tako da ugrabite malo sirupa na žlicu i sačekate nekoliko sekundi. Prstom provjerite odgovara li vam gustoća. Ako biste htjeli da je gušće, kuhajte još malo.
  7. Ulijte 'med' u posudu. 'Med' možete, ali i ne morate, čuvati u hladnjaku.

*Korake 1. i 2. možete preskočiti ako želite koristiti stopostotni sok od jabuke.

Med od maslačka

Sastojci:

Priprema:

Ubrati četristotinjak žutih cvjetova maslačka. Preliti ih s 3 litre hladne vode i ubaciti na kriške narezane limune i naranče. Ostaviti 24 sata. Nakon toga procijediti kroz gazu, da ne ostanu mrvice, i prebaciti tekućinu u lonac. Tekućini dodati 2 kilograma šećera i, često miješajući, kuhati još sat i pol. Smanjiti vatru i dobiveni vrući sirup preliti u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali, te dobro zatvoriti. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa. Ako želite napraviti manju količinu meda, smanjiti broj cvjetova i ostalih sastojaka.

U receptima se umjesto meda mogu koristiti i rižin i ječmeni slad, javorov sirup, agavin sirup, melasa, suho voće ili voćni šećer.

Objavljeno: travanj 2015.

Vezane teme

Jabuke

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting