Održivo življenje

| More

Održivo življenje je način života kojim se pri korištenju prirodnih resursa u svrhu ispunjavanja ljudskih potreba ne narušava okoliš, život ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi. Takav način življenja dugoročno omogućuje opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu i miran suživot svih živih bića na planeti.

Svakodnevno vlastitim izborom načina života odlučujemo o sudbinama drugih živih bića. Svatko od nas svojim primjerom, aktivnostima, stavom – cjelokupnim postojanjem – mijenja svijet. Održivi način življenja prije svega se temelji na skladnom životu s prirodom odnosno suosjećanju za druge i brizi za svijet oko nas. Osviještenost o međusobnoj povezanosti svih živih bića i prirode – čiji smo dio – potiče nas na pozitivne promjene i kreiranje kvalitetne kulture življenja.

Održivim načinom življenja unaprjeđujemo vlastito zdravlje, živimo punim plućima i mirne savjesti zbog saznanja da svojim svakodnevnim životom ne škodimo drugim živim bićima. Održivi način življenja podrazumijeva prehranu proizvodima koji su biljnoga podrijetla, odijevanje odjeće od prirodnih materijala, eko-kože ili eko-krzna, korištenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, razvrstavanje otpada radi recikliranja, štedljivo postupanje s energijom i korištenje obnovljivih izvora energije…

Održiv način prehrane

Održiv način prehrane takav je da isključuje iskorištavanje i ubijanje životinja, značajno smanjuje iskorištavanje prirodnih resursa te poštuje način života ljudi i drugih živih bića.
Zašto ga zovemo održiv? Zato što ljudska vrsta, životinjske vrste, kao i cjelokupni ekosustav našega planeta jedino tako imaju izgleda za opstanak.

Pitanje prehrane u 21. stoljeću postalo je pitanje opstanka ne samo ljudi, već i cijele prirode. Prelazak na bezmesnu prehranu znači mijenjati svijet mijenjanjem sebe, u vrlo doslovnom smislu. Evo kako to djeluje:

1. Izbacimo meso iz prehrane

Sukladno stotinama istraživanja i znanstvenih studija, kao i empirijskih dokaza, smanjujemo rizik od bolesti srčano-krvožilnog sustava (srčanog i moždanog udara, visokoga tlaka, embolije), raka i pretilosti. Izgledamo bolje, osjećamo se bolje, živimo dulje.

2. Spasimo na tisuće životinja

Vrlo jednostavna računica. Sve one životinje koje niste pojeli i čije mlijeko niste popili, nisu ubijene. Patnja i zatočeništvo, sakaćenje, bolest, smrt i očaj, emocije su koje vežemo uz živa bića čija je to svakodnevica, a koja su spašena vašom odlukom da nećete sudjelovati u takvom izrabljivanju. Obespravljenost, klanje, bol, trovanje, zlostavljanje nisu riječi koje želite na svojem tanjuru. To nije ono čime želite hraniti svoju djecu.

3. Smanjimo glad u svijetu

Dobro ste pročitali. Na uzgoj i prehranu životinja koje se iskorištavaju za meso, mlijeko i jaja troši se golema količina resursa; fosilnih goriva, struje, vode, a najviše biljne hrane. Umjesto da 80% svjetskih uroda pšenice i ostalih usjeva ide na tov životinja, njima se mogu prehraniti gladni. I još bi ostalo.

4. Spasimo planet

Uzgoj životinja uzrokovao je gotovo 50% zagađenja vode u Europi. Cjelokupni svjetski promet manje utječe na globalno zatopljenje od stočarstva. Više od 20 milijuna hektara tropskih šuma pretvoreno je u pašnjake. Za proizvodnju samo 10 odrezaka potroši se količina vode koja prosječnoj obitelji dostaje za cijelu godinu. Uzgoj životinja za mesnu industriju uništava naš planet.

5. Spasimo budućnost

Vrijeme je, dakle, da okrenemo taj kotač na drugu stranu: umjesto da podržavamo i ubrzavamo propadanje našega planeta, siromaštvo, glad i bolest, učinimo suprotno. Prelazak na bezmesnu prehranu osigurava vam fizičko zdravlje i mirnu savjest, osigurava vašoj djeci i djeci vaše djece zdrav i očuvan ekosustav – njihova budućnost je isključivo naša odgovornost.
Više informacija o tome kako promijeniti način vlastite prehrane OVDJE.

Živjeti iskreno i suosjećajno afirmacija je života, te predstavlja ispunjenje i radost.

Vezane teme

12 razloga za veganstvo

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting