Salenjaci
1 kg BRAŠNA (pola glatko, pola oštro ili integralno, a može i crno)
7,5 dl VODE (može i biljno mlijeko)
½ dl ULJA
2 kockice KVASCA
5 žlica ŠEĆERA
1 žličica SOLI
2 vrećice VANILIN ŠEĆERA
(opcija) RIBANA KORICA 1limuna (neprskani)
35 dag margarina ili biljne masti
sitni šećer za posipanje i domaći pekmez od šljiva za punjenje
½ šalice biljnog mlijeka s malo brašna za premazivanje salenjaka
Zamijesiti glatko tijesto tako da se u mlakoj vodi (biljnom mlijeku) rastope kvasac, sol i šećer pa se dodaju svi ostali sastojci, osim margarina. Tijesto pustiti da se udvostruči na toplome mjestu. Premijesiti tijesto i pustiti još jednom da se udvostruči. Margarin mikserom umiješati tako da postane pjenast i lako maziv. Razvaljati tijesto na debljinu od 0,5 cm i premazati margarinom. Zarolati u roladu. Roladu nježno rastanjiti valjkom za tijesto. Izrezivati četverokute i na svaki staviti pekmez. Četverokut preklopiti na vrh. Bočno spojiti. Slagati u lim za pečenje. Peći oko 20 minuta na 250 °C. Tople uvaljati u sitni šećer.