Korisni savjeti za kuhare

| More

Sve više ljudi usvaja veganstvo kao životni odabir i zdraviji stil prehrane, a nedavno je proglašeno kao najbržerastući pokret s utjecajem na prehranu ljudi. Diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, ubrzano i kontinuirano raste zanimanje i potražnja za proizvodima biljnog podrijetla. Istraživanje tržišta u SAD-u u prvom tromjesečju 2018. godine utvrdilo je da 43 milijuna potrošača, od kojih većina nisu vegani ni vegetarijanci, redovito kupuje veganske izvore bjelančevina kao što su bademovo mlijeko, tofu i vegeburgeri, a potražnja za hranom biljnog podrijetla raste svugdje u svijetu. Istraživanje tržišta sredinom 2018. godine, koje je provela jedna nizozemska tvrtka, utvrdilo je da je između 2013. i 2017. godine potražnja za proizvodima biljnog podrijetla u svijetu porasla za 62 %.

Golemu promjenu svijesti i pomamu za veganskom hranom prate i prehrambene tvrtke, ali i, naravno, restorani. Veganskom ponudom restorani se izdvajaju kao moderni i suvremeni, a takva ponuda posebno im je zanimljiva jer u biljnim delicijama uživaju svi: vegetarijanci i vegani, makrobiotičari, alergičari, ljubitelji zdrave hrane i svi ostali, neovisno kako se hrane.

Vegansko jelo vrlo je lako prilagoditi na način da se samo izostavi životinjski sastojak te zamijeni biljnom okusnom zamjenom. Na našem tržištu mogu se naći: razni veganski sirevi, majoneze, salame, biljna mlijeka, šlag, vrhnje za kuhanje, jogurt, margarini itd. Osim navedenoga, kao zamjena za sir često se u raznim receptima koristi tofu koji je dostupan u svim supermarketima i trgovinama zdrave hrane. Postoji više varijanti tofua: dimljeni, tofu s raznim začinima, mekši, tvrđi i „obični” koji se u raznim receptima koristi umjesto svježeg kravljeg sira. Sejtan je vrlo zahvalna namirnica koja, uz pravilnu pripremu, svojim izgledom i okusom može zadovoljiti i one najkritičnije „mesoljupce”.

Prilikom posluživanja jela treba paziti da se, prema potrebi, dodaju dodatne masnoće. Dobar primjer je pizza. Uz mnoštvo povrća, sol, dodatnu masnoću i npr. sjemenke suncokreta ili sezama, svi će poželjeti pizzu i bez sira (iako se može dodati i veganski sir). Postoji zabluda da vegani ne jedu jako začinjeno ili ljuto, pa se nerijetko dogodi da veganska hrana ostane nezačinjena i neukusna, na što treba pripaziti.

Vegansku ponudu mogu činiti potpuno nova jela, ali isto tako može biti jednostavna, jeftina i ukusna biljna varijanta svih mesnih jela u postojećoj ponudi.

Najbolji primjer kako lako prilagoditi neko jelo za vegane je bolonjez koji se, osim posluživanja uz tjesteninu, može koristiti i kao punjenje za lazanje ili musaku. Veganski bolonjez može se napraviti od sojinih ljuspica, smeđe ili crvene leće, mrvljenog tofua ili sejtana, pa čak i od gljiva ili graha. Ista baza može se, uz dodatak prosa ili riže, koristiti i kao punjenje za tradicionalna hrvatska jela poput sarme ili punjenih paprika ili se može, uz dodatak zobenih pahuljica i brašna, od nje napraviti smjesa za burgere.

Što se tiče zamjene za jaja, često se jedno jaje u receptu gdje se koristi 1 – 2 jaja može jednostavno preskočiti, osobito za kruh i peciva. Postoje razne druge zamjene za jaje u receptima gdje je to potrebno, a vidljive su u tablici desno. Kod priprema velike većine obroka, mlijeko se može zamijeniti i najjeftinijom opcijom, tj. vodom (npr. pire od krumpira, palačinke, deserti...).

Kao zamjena za šlag koristi se tučeno kokosovo mlijeko ili biljni šlag. Pri kupnji vrhnja i šlaga treba pripaziti: čest je slučaj da je na ambalaži istaknuto da je proizvod na biljnoj osnovi, ali se u sastojcima nalazi mlijeko u prahu ili mliječna bjelančevina kazein. Pri izradi slastica treba imati na umu da je gotovo svaka tamna čokolada veganska.

Ako na nekom kupovnom proizvodu piše da može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima, riječ je i dalje o veganskoj namirnici. To znači da se u istom pogonu proizvode proizvodi s navedenim sastojcima, ali mora postojati upozorenje na ambalaži zbog alergičara. Kada se na proizvodu nalazi takozvana V-oznaka (žuti znak sa zelenim slovom „V” i oznakom „vegan”), možete biti 100 % sigurni da je proizvod veganski.

Ova tablica prikazuje kako je lako zamijeniti osnovne neveganske proizvode u biljnim receptima.

Zamjenski sastojci [ 577.12 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting