Recepti za Valentinovo
Mafini srca
Sastojci za biskvit:
300 g brašna
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa u prahu
prstohvat soli
350 ml biljnog mlijeka/vode
100 ml ulja
Za ukras:
biljni šlag
tamna i/ili bijela veganska čokolada
voće (borovnice, jagode, pistacije…)
Priprema: U zdjelu sipati suhe sastojke pa dodavati tekuće. Smjesu prebaciti u kalup za pečenje i/ili u kalupe za mafine. Peći 20-ak min na 180 °C. Gotovi pečeni i ohlađeni biskvit rezati u obliku srca, može i pomoću kalupa za kolače ili kekse. Slagati red biskvita, biljno tučeno vrhnje (šlag), red otopljene tamne i/ili bijele čokolade i voća po želji (npr. u ovom slučaju: jagode, borovnice i pistacije).
Tjestenina bolonjeze od leće s ciklom
Sastojci:
1 velika mrkva
150 g korijena celera
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 šalica narančaste leće
6 žlica maslinova ulja
1 žličica origana
sol, papar, ružmarin
150 ml crvenog vina
1 velika konzerva pelata
1 žličica šećera
Priprema: Mrkvu i celer očistiti i sitno nasjeckati. Luk i češnjak također nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću i kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine i na laganoj vatri kuhati 10 do 15 minuta, dok se leća ne skuha. Poslužiti s integralnom tjesteninom.
Zaljubljena torta od kokosa
Sastojci za tijesto:
250 g margarina
250 g kokosova brašna (baš brašno, ne mrvice)
200 g šećera
100 ml zobenog mlijeka
Sastojci za kremu:
400 ml kokosova mlijeka (iz konzerve)
150 g čokolade za kuhanje
1 žlica agavina sirupa
Priprema: Umijesiti tijesto i utisnuti ga u kalup. Peći 20-ak min na 180 °C. Električnim mikserom umutiti kokosovo mlijeko u glatku kremu zajedno s agavinim sirupom i dodati otopljenu čokoladu. Preliti po pečenom tijestu i ostaviti u hladnjaku da se krema stisne. Ukrasiti prema želji.
Autorica recepata i fotografija je Nikolina Badrov, koja svoje recepte nesebično dijeli na stranici Vesela veganska kuhinja.