Ledeni napitci i deserti
Povodom Vege oaze, kušajte zanimljive i ukusne ledene napitke i deserte.
Crveni smoothie od jagoda, trešnji i ananasa
Sastojci: banana, 5 jagoda, 2 kriške svježeg ananasa, 5 trešanja bez koštica, 100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka, deset kocki leda
Priprema: U blender ubaciti narezane banane, ananas, narančin sok, trešnje i kocke leda. Sve sastojke miksati 20-ak sekundi, a čašu ukrasiti listovima metvice ili svježom jagodom.
Smoothie od ananasa i banane
Sastojci: 2 šalice svježeg ananasa narezanog na kocke, banana, 1/2 šalice kokosovog mlijeka, 1/2 šalice veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema: U blender staviti narezani ananas, banane, kokosovo mlijeko i sladoled pa miksati 20-ak sekundi. Rashladiti s nekoliko kocki leda.
Smoothie od lubenice i vanilije
Sastojci: 2 šalice lubenice narezane na kocke, šalica malina, 2 kugle veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema: U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi. Na kraju ostaviti u hladnjaku, pa dodati nekoliko kocki leda.
Smoothie od manga i mrkve
Sastojci: 2 šalice manga narezanog na kocke, šalica soka od mrkve, šalica narančinog soka, 1/4 šalice svježe metvice
Priprema: U blender staviti kocke manga i miksati 20-ak sekundi. Dodati svježe napravljeni sok od mrkve i narančinog soka te metvicu. Miksati još 20-ak sekundi. Rashladiti u hladnjaku.
Shake od banane i zobenih pahuljica
Sastojci: 1 banana, 250 ml zobenog mlijeka, 1 žlica usitnjenih zobenih pahuljica, 2 žlice limunovog soka, 1 vanilin šećer
Priprema: Bananu oguliti, narezati na ploške i staviti u blender. Dodati zobeno mlijeko, zobene pahuljice i vanilin šećer, pa sve dobro usitniti. Kada napitak postane pjenast, dodati limunov sok. Rashladiti u hladnjaku.
Napitak od naranče i banane
Sastojci: 3 naranče, 1 banana, 1 žlica limunovog soka, 1 žličica šećera, cimet
Priprema: Iscijediti naranče. Bananu oguliti i uz dodatak limunova soka usitniti u blenderu. Dodati žličicu šećera, sok od naranče i prstohvat cimeta. Sve dobro izmiješati, rashladiti i poslužiti.
Osvježavajući napitak od šumskog voća
Sastojci: 150 g jagoda, 150 g borovnica, 100 g malina, 600 ml hladnog sojina mlijeka
Priprema: Jagode očistiti, a potom ih zajedno s borovnicama i malinama oprati pod mlazom vode. Oprano voće i mlijeko staviti u blender i dobro usitniti. Poslužiti dobro rashlađeno. Ako je voće kiselije, dodati šećer ili agavin sirup.
Frape s jagodama i bananom
Sastojci: banana, šalica jagoda, šalica sojinog mlijeka, cimet
Priprema: U višenamjenski mikser ili blender staviti jagode, natrganu bananu, mlijeko i cimet dok se ne dobije glatka smjesa. Za manje gusti frape, iz recepta izostaviti bananu. Prije posluživanja rashladiti.
Sladoled od avokada i banane
Sastojci: 1 avokado, 1 banana, sok 2 naranče, 1 žličica mljevenog rogača
Priprema: Izmiksati sve sastojke i zamrznuti.
Sastojci: 1 šalica indijskih oraščića, 1 banana, 2-3 marelice, 3 žlice sirupa od agave, vanilin šećer, malo rižinog mlijeka, 1 šalica borovnica, 2 dl vode
Priprema: Sve sastojke staviti po redu u blender i miksati do glatke kreme. Staviti u plastičnu posudu i zamrznuti.
Sladoled od jabuka
Sastojci: 2 jabuke, 1 žlica mljevenih oraha, 1 žlica agavinog sirupa, malo limunovog soka
Priprema: Jabuke naribati/izmiksati, tako da se dobije kaša. Pomiješati s ostalim sastojcima i staviti na zamrzavanje.
Sladoled od zelenog čaja
Sastojci: 1 šalica sojinog mlijeka, 4 vrećice zelenog čaja, 5 žlica šećera, 340 g tofua, 2 kivija (oguljena i narezana na kriške), 1 šalica sojinog, zobenog ili rižinog vrhnja za kuhanje, mrvice čokolade za ukras
Priprema: Mlijeko i čajne vrećice staviti u srednje veliku posudu. Kad zavri, često miješajući lagano kuhati još 5 minuta. Rashladiti najmanje 20 minuta, ali ne više od sat vremena. Oprezno istisnuti čajne vrećice. Mikserom izmiješati mlijeko sa zelenim čajem, šećer, tofu i kivi, dok smjesa ne postane glatka, oko 2-3 minute. Zamrznuti pokriveno 5-6 sati. Prije zamrzavanja, po želji na vrh staviti tučeno slatko vrhnje. Prije posluživanja ukrasiti mrvicama čokolade.
Sorbet od breskve
Sastojci: 2,5 šalice zrelih bresaka, 1 šalica vode, 1 šalica smeđeg šećera, 1 šalica bijelog vina, 3 žlice limunovog soka, 1 žličica ribane narančine kore
Priprema: Razmutiti šećer u vodi na visokoj temperaturi. Smiksati breskve i limunov sok u pire i dodati razmućenom šećeru. Uliti vino i narančinu koricu. Sve smiksati, ohladiti i poslužiti.
Pjenasta voćna krema
Sastojci: 1 šalica griza, 4 šalice soka od ananasa ili jabuke, 2 žličice vanilin šećera, 3,5 šalice jagoda
Priprema: Skuhati krupicu u voćnom soku (oko 15 minuta). Izliti u posudu i dodati voće i vanilin šećer. Dobro izmiksati (oko 10 minuta) i staviti u hladnjak da se stvrdne.
Sladoled od jagoda, borovnica i banana
Sastojci: 250 g jagoda, 100 g borovnica, 3 banane, 2 vanilin šećera, 150 ml sojinog mlijeka; za ukrašavanje - listići badema
Priprema: Oprati jagode i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati sojino mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4-5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti. Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.
Sladoled od limuna i mente
Sastojci: 300 ml slatkog sojinog vrhnja, 1 žlica narezane mente, 60 g šećera u prahu, 2 vanilin šećera, 2 žličice naribane limunove korice, 60 ml limunovog soka, 400 ml sojinog vrhnja za kuhanje
Priprema: Slatko vrhnje istući, ali ne do kraja. Dodati mentu, šećer u prahu, vanilin šećer, limunovu koricu i limunov sok. Sve lagano izmiješati, pa umiješati sojino vrhnje za kuhanje. Izliti u odgovarajuću pliću posudu za duboko zamrzavanje i ostaviti je u zamrzivaču preko noći. Sladoled poslužiti s voćnim preljevom po želji.
Sladoled od čokolade
Sastojci: 100 g čokolade za kuhanje, crna čokolada s narančom, 2 vanilin šećera, cimet, 75 g svježeg tofua, oko 3 dl sojinog mlijeka, lješnjaci
Priprema: Na vatri otopiti s malo sojinog mlijeka 100 g čokolade za kuhanje i dva reda crne čokolade s narančom. Dodati cimet, vanilin šećer, izmiksati s tofuom i par nasjeckanih lješnjaka te dodati još oko 2 dl sojinog mlijeka i promiješati. Posuti narezanim lješnjacima i nastruganom čokoladom te zamrznuti.