Djeca vegani: sretna i zdrava
Većinu ljudi su učili da djeca moraju jesti životinjsko meso i mliječne proizvode, kako bi izrasla jaka i zdrava. Međutim, istina je da djeca koja se odgajaju kao vegani, koja ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, mogu dobiti sve esencijalne nutrijente za pravilan razvoj iz biljnih izvora. Djeca ne samo da ne trebaju životinjske proizvode, nego im je mnogo bolje bez njih.
Razmotrite ovo: Mnoga djeca othranjena na 'tradicionalnoj' prehrani punoj kolesterola i rafiniranih masnoća, pokazuju simptome srčanih bolesti, najčešćeg uzroka smrti odraslih, već pri polasku u prvi razred. Jedna epidemiološka studija otkrila je znatne količine kolesterola i masti u arterijama kod većine djece mlađe od pet godina. Djeca koja se hrane kao vegani mogu se zaštiti od ovakvog stanja. Za njih je mnogo manje vjerojatno da će u djetinjstvu oboljeti od bolesti kao što su astma, anemija uzrokovana manjkom željeza te dijabetes i manje su podložna infekcijama uha i kolikama.
Veganski način prehrane ima i drugih prednosti. E. Coli, smrtonosna bakterija zbog koje se prema izvještajima samo u SAD-u svake godine pojavi više od 20.000 infekcija iz zaraženog mesa. Veganska prehrana štiti djecu od pesticida, hormona i antibiotika kojima se hrane životinje u velikim količinama, a najveća koncentracija je u masnim tkivima i mlijeku.
Nutricionisti i liječnici znaju da su biljni proizvodi dobar izvor proteina, željeza, kalcija i vitamina, jer se mogu vrlo lako apsorbirati i ne sadrže masnoće koje se lijepe za stjenke arterija.
- Proteini - Suprotno općem mišljenju, prava briga oko proteina trebala bi se voditi o tome dajemo li ih našoj djeci previše, a ne premalo. Nutricionistički biokemičar Dr. T. Colin Campbel, dokazao je da prevelik unos životinjskih proteina potiče razvoj tumora i većina ljudi čija se prehrana bazira na mesu, konzumiraju 3 do 10 puta više proteina nego ih tijelo treba! Djeca mogu dobiti sve potrebne proteine iz cjelovitih žitarica u obliku npr. pahuljica, smeđe riže i tjestenine; iz oraha i sjemenki u obliku npr. maslaca od kikirikija i iz mahunarki u obliku npr. tofua, jela od graha i slično.
- Željezo - Malo roditelja zna da neka djeca krvare poslije pijenja kravljeg mlijeka. To povećava rizik od oboljenja anemijom uzrokovanoj pomanjkanjem željeza, jer krv koju gube sadrži željezo. Djeca mlađa od jedne godine, a koja se hrane na majčinim prsima dobivaju dovoljne količine željeza iz majčinog mlijeka (i manji je rizik sindroma iznenadne smrti novorođenčadi). Djeca koja ne sisaju trebala bi se hraniti proizvodima na bazi sojinog mlijeka s dodatkom željeza, kako bi se smanjio rizik od unutarnjeg krvarenja. Namirnice bogate željezom kao što su npr. grožđice, bademi, sušene breskve i obogaćene cjelovite žitarice, mogu zadovoljiti potrebe djece od 12 mjeseci i starijih. Vitamin C pomaže tijelu pri apsorpciji željeza, pa je hrana bogata i jednim i drugim poput zelenog, lisnatog povrća, posebno dragocjena.
- Kalcij - Pijenje kravljeg mlijeka jedan je od najneučinkovitijih načina da se ojačaju kosti. Previše proteina, kao što su oni iz mliječnih proizvoda, zapravo uzrokuje gubitak kalcija iz tijela. U zemljama u kojima je nizak unos kalcija, ali i vrlo nizak unos proteina, osteoporoza gotovo da i ne postoji. Namirnice poput kukuruznog kruha, brokule, tofua, suhih smokve, graha, obogaćen sok naranče i sojino mlijeko odlični su izvori kalcija. Kao i kod željeza, vitamin C pomaže pri učinkovitijoj apsorpciji kalcija.
- Vitamin D - To nije pravi 'vitamin', nego hormon koji naše tijelo proizvodi kad kožu izlažemo suncu. Kravlje mlijeko ne sadrži prirodno vitamin D, nego je dodan kasnije. Sojino mlijeko obogaćeno vitaminom D osigurava ovaj nutrijent ali bez dodatnih životinjskih masti. Dijete koje provede najmanje 15 minuta svaki dan igrajući se na suncu, s otkrivenim rukama i licem, dobit će dovoljnu količinu vitamina D.
- Vitamin B-12 - Ovaj esencijalni vitamin nekad se javljao prirodno, na površini krumpira i korjenastog povrća, ali odmak od korištenja prirodnog vrtlarstva uzrokovao je njegov nestanak iz tla. Bilo koji komercijalno dostupan multivitamin osigurat će vašem djetetu dovoljnu količinu B-12. B-12 možemo naći i u mnogim obogaćenim namirnicama poput pahuljica, biljnog mlijeka i slično.
Opasnosti od mliječnih proizvoda
Djeca ne trebaju mliječne proizvode da bi izrasla jaka i zdrava. Upravitelj pedijatrije na Sveučilištu John Hopkins, dr. Frank Oski tvrdi: 'Ne postoji razlog za pijenje kravljeg mlijeka, bilo kad. Ono je namijenjeno za telad, a ne za ljude. Trebali bi ga prestati piti danas, ovog trewnutka!'. Dr. Benjamin Spock slaže se da je mlijeko idealna hrana za kravlju djecu, ali može biti opasno za ljudsku: 'Želim poručiti roditeljima da kravlje mlijeko definitivno šteti nekoj djeci. Uzrokuje alergije, probavne smetnje i doprinosi razvoju nekih oblika dječjeg dijabetesa.'
Američka Akademija pedijatrije preporučuje da se djeca mlađa od jedne godine ne smiju uopće hraniti kravljim mlijekom. Mliječni proizvodi su vodeći uzročnici alergije na hranu. Mnogi postaju netolerantni prema laktozi poslije četvrte godine. Svi sisavci pa tako i ljudi pri odrastanju prirodno gube sposobnost probave mlijeka. Ljudi tjeraju tijelo da bude sposobno za probavu stalnim unašanjem životinjskog mlijeka. Više od dvije trećine Indijanaca, kao i mnogi ljudi iz Azije i Meksika ne podnose laktozu, i pate od simptoma kao što su nadutost, plinovi, grčevi, povraćanje, glavobolje, osipi ili astma. Kod njih životinjski proteini ulaze u imunološki sustav, što rezultira kroničnom hunjavicom, upalama grla, bronhitisom i upalama uha.
Za mlijeko se sumnja da potiče dječji dijabetes, bolest koja uzrokuje sljepoću i ima mnoge ozbiljne posljedice. Tijela neke djece vide proteine iz kravljeg mlijeka kao strano tijelo, i proizvode velike količine antitijela kako bi se borila protiv 'uljeza'. Ta antitijela uništavaju i stanice koje proizvode inzulin u pankreasu, što dovodi do dijabetesa.
Približno 20% krava muzara u SAD-u zaraženo je virusom leukemije koji preživljava proces pasterizacije. Ti virusi su otkriveni u zalihama mlijeka i mliječnih proizvoda u supermarketima. Možda nije slučajnost da se najviše slučajeva leukemije nalazi kod djece dobi od 3-13 godina, koja konzumiraju najviše mliječnih proizvoda.
Trudnoća
Veganska prehrana u trudnoći vrlo pozitivno djeluje na majku i dijete. Naravno, u trudnoći bez obzira na vrstu prehrane treba posebno paziti da je prehrana zdrava i uravnotežena i vegetarijanstvo ne smije biti izlika za rigorozne dijete u kojima nedostaju osnovne namirnice.
Važno je zapamtiti da će raznovrsna, cjelovita veganska ishrana priskrbiti sve hranjive tvari koje zdravo tijelo traži u toku trudnoće, dojenja, djetinjstva, kroz pubertet pa sve do odrasle dobi.
Nekoliko istraživanja je pokazalo da žene vegani tipično imaju zdrave trudnoće i da su njihova djeca napredna. Tisuće zdrave djece odgojene su na veganskoj ishrani i mogu očekivati natprosječno zdravlje u odrasloj dobi.