Prehrana i PMS

| More

Posljednjih dvadesetak godina brojni istraživači bave se medicinskim fenomenom predmenstrualnog sindroma - PMS. Jedni još uvijek istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za ublaživanje tegoba. Istraživači koji su uspoređivali način prehrane žena koje imaju predmenstrualne smetnje i onih koje ne znaju za PMS, došli su do zanimljivih rezultata.

Od velike koristi može biti prestanak trošenja mliječnih proizvoda, osobito sladoleda, svježeg sira i jogurta. Točan razlog štetnog djelovanja mliječnih proizvoda na nastanak PMS, menstrualnih grčeva, mastopatije, endometrioze i mioma ('estrogen-ovisnih' bolesti i tumora) nije poznat. Pretpostavlja se kako uporaba hormona rasta za goveda, antibiotika ili pesticida u prehrani krava može interferirati s metabolizmom ženskih spolnih hormona u crijevima (utjecaj na crijevnu floru i upliv u enterohepatičku recirkulaciju estrogena). Idealna zamjena za mlijeko i mliječne proizvode su sojino mlijeko i sojini proizvodi. Soja sadrži obilje biljnih vlakana i fitoestrogena, osobito dva izoflavona, genistein i daidzein, a osim toga dobar je izvor minerala: kalcija, željeza, magnezija i fosfora, te vitamina B skupine.

Kada je u pitanju uzimanje mesa i jaja, ovdje potrošnju treba svakako ograničiti (najviše 2 obroka/tjedan) ili potpuno prestati koristiti meso i jaja. Crveno meso i žumanjak jajeta bogati su izvor arahidonske kiseline, koja je polazna tvar u nastanku prostaglandina F2alfa, koji potiču nastanak simptoma kod PMS-a. Osim toga crveno meso može biti izvor zasićenih masnih kiselina koje djeluju na isti način.

Osteoporoza

Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog proteina životinjskog porijekla koji povećavaju tjelesni sadržaj kiseline, tijelo koristi kalcij kao pH pufer. Kako biljni proteini nemaju ovaj učinak, učestalost osteoporoze u vegetarijanaca je znatno manja.

I na kraju, promatrajući kinesku kuhinju, mnogi znanstvenici začuđeno primjećuju kako se u Kini ne troše mliječni proizvodi. Zbog toga je za očekivati mnogo osteoporoze, rahitisa i drugih poremećaja i bolesti kostiju. Nasuprot tome, u Kini je ovih bolesti najmanje. Za razliku od toga na Zapadu se ljudi u velikoj mjeri hrane mliječnim proizvodima, a osteoporoza uzima sve više maha.

Dr. Vesna Harni

Vezane teme

Izvor: peta.org - vegeburger [ 64.59 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting