Prednosti veganske prehrane za djecu

| More

Prehrambene navike usvajaju se u ranom djetinjstvu. Odabir prehrane bazirane na namirnicama biljnog porijekla omogućava vašoj djeci – i cijeloj obitelji – priliku da uživaju u raznolikim i hranjivim jelima.

Bebe

Prehrambene potrebe djeteta najbolje zadovoljava majčino mlijeko, koje pomaže u izgradnji imuniteta. Kad nije moguće dojiti, postoje i formule zamjenskog mlijeka bazirane na soji (to su tzv. specijalna adaptirana mlijeka za dojenčad na biljnoj osnovi što ne treba zamijeniti s običnim sojinim ili drugim biljnim mlijekom).

U prvih šest mjeseci, bebama ne treba nikakva dodatna hrana uz majčino mlijeko ili zamjensko mlijeko. Trebaju nastaviti dojiti ili uzimati zamjensko mlijeko barem prvih 12 mjeseci. Što duže dijete doji, to bolje. Nema potrebe da bebe konzumiraju kravlje mlijeko.
U dobi od oko 6 mjeseci, vrijeme je za uvođenje dohrane u obliku drugih namirnica. Uvedite žitarice za djecu obogaćene željezom, pomiješane s malo majčinog mlijeka ili zamjenskog mlijeka baziranog na soji, s obzirom na to da je za tu vrstu zamjenskog mlijeka najmanje vjerojatno da će uzrokovati alergije.

U dobi od 6-8 mjeseci, možete početi uvoditi ostale namirnice biljnog porijekla:

Djeca i tinejdžeri

Djeca koja su odrasla na zdravoj veganskoj prehrani imaju smanjeni rizik od srčanih bolesti, tumora, pretilosti, dijabetesa i drugih stanja. Adolescenti odrasli na biljnoj prehrani često lakše održavaju zdravu težinu. Također imaju manje problema s aknama, alergijama i gastrointestinalnim problemima u usporedbi s vršnjacima koji jedu hranu životinjskog porijekla.
Američka djeca često imaju tragove masti u arterijama prije nego završe srednju školu. Djeca koja jedu biljnu hranu tim načinom prehrane ograničavaju unos namirnica bogatih zasićenim mastima i kolesterolom, koji inače doprinose srčanim bolestima.

Što se tiče mlijeka, istraživanja pokazuju da mliječni proizvodi pružaju malo ili nimalo dobrobiti kostima. Studija objavljena 2005. pokazala je da konzumacija mlijeka ne unapređuje kvalitetu kostiju u djece. Druga studija pratila je vrstu prehrane, fizičku aktivnost i slučajeve lomova kostiju kod djevojčica kroz period od sedam godina i zaključila da mliječni proizvodi ne preveniraju lomove kostiju kod adolescentica. Kalcij se nalazi u raznoj biljnoj hrani koja treba biti zastupljena u prehrani i zbog drugih hranjivih tvari.

Vitamin B12 treba biti zastupljen kroz dodatke prehrani ili kroz namirnice obogaćenoj tim vitaminom što je općenito vrlo korisno i nije teško za primijeniti.

Prehrambene aktivnosti s djecom

Uvježbajte izradu šarene duge od različitih namirnica, naučite više o prehrani za djecu. Danas je dostupno puno informacija o zdravoj veganskoj prehrani i prednostima takve prehrane za djecu. Pomozite u usvajanju zdravih navika tako što ćete svoju djecu, nećake i njihove prijatelje poticati da probaju neka odlična veganska jela i upoznaju što više zdravih biljnih namirnica i veganskih proizvoda.

Preuzeto: 29. srpnja, 2021.

Vezane teme

Biljnom prehranom do zdravlja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting