Zamjene za jaja u receptima
Često se jedno jaje u receptu gdje se koristi 1-2 jaja može jednostavno preskočiti, osobito za kruh i peciva. Umjesto jaja, smjesa se može nadopuniti s 1-2 žlice obične vode.
U trgovinama zdrave hrane mogu se nabaviti i gotovi praškasti proizvodi, koji su komercijalna zamjena za jaja, a koriste se prema uputama za uporabu. Takvi industrijski proizvodi najčešće sadrže škrob, brašno od tapioke, sredstvo za dizanje (kao prašak za pecivo), guar gumu i sl.
No, postoje mnoge iskušane i jednostavne zamjene za jaja u jelima.
Kajgana od tofua
Sastojci: 50 g tofua, 2 žličice maslinovog ulja, 1 žlica umaka od soje, pola žličice kurkume, 1 glavica luka, 1 žličica češnjaka u prahu, 1 žlica usitnjenih zobenih pahuljica, pola šalice pirea od rajčice, (crna) sol, papar
Priprema: Zgnječiti tofu vilicom. Na ulju u tavi propirjati usitnjeni luk, dodati žlicu vode i umak od soje, dodati usitnjeni tofu i ostale sastojke. Peći oko 5 minuta.
Kajgana bez jaja može se napraviti od mrvljenog tofua posoljenog crnom soli. Crna sol je okusna zamjena za jaja i njome se mogu začinjavati slana jela, kod kojih želimo dobiti okus jaja.
Domaća majoneza bez jaja
Sastojci: 150 ml sojinoga mlijeka, 6 žlica limunovog soka, pola žličice senfa, sol, malo slatke paprike u prahu ili kurkume, 1,5 dl ulja
Priprema: Sojino mlijeko, limunov sok, senf, sol i papriku staviti u mikser i miksati na najnižoj brzini. Za vrijeme miksanja dodavati kap po kap ulja. S vremenom će nastati gusta smjesa – domaća majoneza - vegineza. U hladnjaku može stajati nekoliko dana.
Majoneza se može napraviti kod kuće ili se može kupiti gotova majoneza bez jaja.
Peciva, kolači i ostala slatka jela
Iako jaja nije potrebno posebno zamijenjivati u kolačima, postoje određeni sastojci koji se mogu nazvati zamjenom za jaja u receptima, a zaista su jednostavni. U receptima za peciva, kolače i sl. pečena jela, umjesto jednog cijelog jajeta, mogu se koristiti:
- miksane banane – izvrsne su za kolače i sl. jela u kojima je poželjno osjetiti okus banane: za 1 jaje ¼ do ⅓ šalice kaše ili ½ izgnječene manje zrele banane
- ¼ šalice umaka od jabuka
- kremasti tofu - treba biti svjež i mekan te kremasto izrađen štapnim mikserom ili u blenderu:
1 jaje mijenja oko 50 g tofua ili na 100 g brašna ide 70 g tofua;
¼ šalice tofua izmiksanog s tekućim sastojcima koji se navode u receptu - 1 i ½ žličica kupovne zamjene za jaja pomiješana s 2 žlice vode
- 1 do vrha puna žlica pšeničnog ili sojinog brašna ili brašna od slanutka pomiješana s 1 žlicom vode
- 2 žlice kukuruznog škroba pomiješane s 2 žlice vode
- lanene sjemenke - za kolače koji sadrže neke orašaste plodove, jer daje lagano orašast okus, a lanene sjemenke inače treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu:
1 žlica fino mljevenih lanenih sjemenki pomiješanih s 3 žlice vode;
4 žličice lanenih sjemenki i 80 ml vode: ta smjesa lagano treba vreti 5-7 minuta, pustiti da se ohladi i zgusne, pa je propustiti kroz gazu i stisnuti dok se sva tekućina ne iscijedi - kao jedno jaje koristi se oko 50 ml te tekućine
Za čokoladne biskvite idealan je pire od šljiva: 2,5 šalice suhih šljiva namoči se preko noći i skuha u 1 šalici vode. Zatim se smiksa u pire koji se može zatvoren čuvati u hladnjaku i do mjesec dana. Takva smjesa dodaje se u biskvit umjesto uobičajene količine jaja, no poželjno je još dodati i određenu količinu ulja.
Najjednostavnija i najjeftinija zamjena za jaja najčešće je obično biljno ulje koje izvrsno 'drži' formu kolača. Dobra smjesa za povezivanje komponenata u kolaču, koji trebaju biti masniji i teži, je i maslac od kikirikija, sezama i sl. Također, za povezivanje sastojaka u jelu, tridesetak grama zgnječenog tofua može zamijeniti jedno jaje.
U klasičnom receptu npr. za muffin od borovnice i limuna, u kojemu se na popisu sastojaka nalaze jaja, dva jaja mogu se zamijeniti bananama (1/4 šalice izgnječene banane) ili vodom od slanutka (3 žlice neslane vode iz limenke slanutka). Dodatni šećer iz banane kolaču daje privlačnu smeđu boju, fini karamelizirani okus i mekani vrh. Iako je neobično vodu iz konzerve slanutka dodavati u smjesu za kolače, pečeni muffini dobiju ravnomjerno oblikovane vrhove blago zlatne boje te lijepe hrskave rubove. Nema ni traga okusu slanutka. Može se koristiti i lan (mješavina 1 žlice mljevenog lana i 3 žlice vode koja odstoji nekoliko minuta), što će kolač obogatiti omega-3 masnim kiselinama. Iako boja nije privlačna kao kada stavimo bananu i vodu od slanutka, okus je odličan, a lan se ne osjeti.
Svi koji su se okušali u izradi kolača bez jaja znaju da u većini slučajeve zamjene jednostavno nisu niti potrebne. Ipak, sve nam to daje priliku da iskušavamo razne kombinacije i uživamo u novim veganskim okusima.
Vege-burgeri, popečci, pečena slana jela
U vege-burgerima, popečcima, jelima pečenima u pokrivenoj posudi i sl., umjesto jednog cijelog jajeta mogu se koristiti:
- 2 ili 3 žlice kuhanog zobenog brašna
- 2 ili 3 žlice izgnječenog krumpira, izgnječenog slatkog krumpira ili instant-pahuljica od krumpira
- 2 ili 3 žlice sitnih krušnih mrvica ili mljevenih krekera
- 2 ili 3 žlice brašna (integralnog, višenamjenskog ili zobenog)
- 2 ili 3 žlice škroba od aru-praha (aru-aru), krumpirova škroba, kukuruznog škroba ili kupovne zamjene za jaja pomiješane s 2 žlice vode
- 2 ili 3 žlice pirea od rajčice
- 1/4 šalice tofua pomiješanog s 1 žlicom brašna
Jednostavna formula koja dodatno učvršćuje smjesu, a koristi se u kombinaciji s nekim od navedenih postupaka zamjene, jest ta da od svake šalice brašna 1-2 žlice budu zamijenjene škrobnim brašnom ili brašnom od tapioke. Za dobivanje rahle smjese koja se diže, može se upotrijebiti kao tekućina gazirana mineralna voda.
Kada se radi o kuhanju, a ne o slatkim jelima, najčešće se koristi formula: 2 žlice brašna + ½ žlice sojinog/zobenog vrhnja + ½ žličice praška za pecivo + 2 žlice vode.