Jednostavni recepti za sve povodom Svjetskog dana vegetarijanstva

| More

Juha od bundeve

Sastojci: 1 srednje velika bundeva (1,5 kg), 1 glavica luka, 1 litra vode, malo ulja, sol, papar, peršin, vlasac, bosiljak, malo ulja, bućine sjemenke za ukrašavanje

Priprema: Izrezati bundevu na komade od 2 do 3 cm. Grubo nasjeckati luk. Zagrijati malo ulja u velikoj tavi i popržiti luk i bundevu nekoliko minuta, dok ne postanu smeđi. Dodati kipuću vodu (neka prekrije povrće). Kuhati lagano dok bundeva ne postane mekana i krene se raspadati. Miješati dok ne postane glatko. Ako je juha gusta, može se dodati malo više kipuće vode. Dodati sol, papar i začine prema ukusu. Gotovu juhu u tanjuru posuti bućinim sjemenkama.

Mlinci

Sastojci: pakiranje mlinaca bez jaja, ½ kg šampinjona, crveni luk, češnjak, peršinov list, sol, papar, ulje

Priprema: Prema uputama na pakiranju, u posudi sa slanom vodom skuhati mlince dok ne omekšaju (ne previše). Paralelno s kuhanjem mlinaca, u velikoj tavi pirjati luk i nasjeckane šampinjone. Ubaciti mlince u tavu i miješati ih s gljivama oko 5 minuta. Pred kraj kuhanja dodati sitno nasjeckani češnjak (količina po volji) i začiniti prema želji. Po gotovom jelu posuti svježe nasjeckan peršinov list.

Pita od tikvica

Sastojci: 1 pakiranje kora za pitu, ½ kg sjeckanog luka, 10 – 15 žlica zobenih pahuljica, mrvicu više od 1 žlice soli, ½ žlice papra, 1 dl ulja, 3 kg ribanih tikvica + sol, voda, ulje

Priprema: Tikvice oprati, naribati i posoliti. Pustiti da odstoje pa ih ocijediti. Pomiješati tikvice s nasjeckanim lukom, zobenim pahuljicama, začinima i uljem. Kore za pitu redom puniti smjesom, zarolati ih i slagati u namašćen lim za pečenje. Zaliti s 2 – 3 dl vode i poškropiti uljem. Peći 35 – 45 minuta na 250 °C.

Torta od mrkve i naranče

Sastojci: 2 šalice brašna, prašak za pecivo, 2 žličice cimeta, 1,5 šalica naribane mrkve, 1 naranča (neprskana), 7 žlica šećera, pola šalice ulja, šaka oraha (ili nekih drugih orašastih plodova); za preljev: 2 žlice kakaa, malo ulja, malo mlijeka od soje, 2 žlice šećera

Priprema: Naribati mrkvu što sitnije. U to naribati cijelu koru naranče. Posebno iscijediti sok od naranče i pomiješati s uljem i šećerom. U drugoj zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo (pola vrećice) i cimet. Dodati sitno nasjeckane orahe pa sve dodati u sok od naranče. Polako ubacivati mrkvu. Po potrebi dodati malo mlijeka od soje. Staviti 40 minuta u pećnicu na 180 °C. Za preljev, sve sastojke pomiješati i grijati. Miješati 2 – 3 minute dok se ne zgusne i preliti preko torte. Staviti u hladnjak i poslužiti za nekoliko sati ili, još bolje, sljedeći dan.

Paprike punjene krumpirom

Sastojci: 1 kg oguljenog krumpira, 6 – 8 paprika srednje veličine, 5 žlica maslinova ulja, pola šalice pasirane rajčice, pola vezice nasjeckanog peršina, muškatni oraščić, sol, papar, ulje

Priprema: Krumpir naribati, posoliti i popapriti pa dodati malo muškatnog oraščića. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti umakom od rajčica i ukrasiti peršinom. Peći oko pola sata na 180 °C.

Grahburgeri

Sastojci: 1 mala limenka graha, 1 šalica zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, 1 žlica ljutog ajvara, 1 žličica soli, ½ žličice papra, 2 nasjeckana češnja češnjaka

Priprema: Sve sastojke dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere. Peći na lagano nauljenoj tavici za grill. Dobije se 6 većih ili 10 manjih burgera.

Kiseli kupus sa sojinim komadićima

Sastojci: 2 veće glavice luka, 100 g sojinih komadića, 1,5 kg ribanog kiselog kupusa, maslinovo ulje, sol, papar, mljevena slatka paprika, dimljena paprika, lovorov list

Priprema: Kuhati 10 minuta sojine komadiće u uzavreloj posoljenoj vodi. Ostaviti da odstoji 30-ak minuta, zatim iscijediti. Nasjeckani luk pirjati na maslinovu ulju. Dodati ocijeđene skuhane sojine komadiće. Pirjati 15-ak minuta. Dodati začine i ribani kupus. Dobro izmiješati, poklopiti i pirjati sat vremena na laganoj vatri.

Sojini odresci na naglo

Sastojci: dehidrirani sojini odresci, sol, papar, lovorov list, senf, maslinovo ulje

Priprema: U posudi 15-ak minuta prokuhati sojine odreske sa solju i lovorovim listom. Sojine odreske, upravo izvađene iz vode (bez cijeđenja), premazati senfom, staviti na hladno maslinovo ulje u tavi i pržiti. Voda će postupno ispariti i odresci će dobiti boju. Pred kraj ih posuti solju i paprom.

Mini pizze na lisnatom tijestu

Sastojci: 1 lisnato tijesto, 3 žlice koncentrata rajčice, 1 žlica maslinova ulja, prstohvat soli, žličica papra, začini prema želji (češnjak, origano, bosiljak, mediteranska mješavina…), prema želji, veganski sir u tipu parmezana, mocarele i sl., sastojci prema želji (cherry rajčice, masline, sušene rajčice, kapare, kukuruz, luk…), prema želji, na vrh staviti: rikulu ili mladi špinat

Priprema: Raširiti lisnato tijesto na plehu i izrezati ga na kvadratiće. U posudi pomiješati koncentrat rajčice, maslinovo ulje, prstohvat soli, papar i začine. Razmazati žlicom po sredini kvadratića od lisnatoga tijesta i posuti veganskim parmezanom ili nekim drugim veganskim sirom (prema želji). Na to dodati, prema želji, cherry rajčice, masline, kapare, kukuruz, luk, sušene rajčice ili bilo koje drugo povrće. Staviti peći na 180 °C u prethodno zagrijanu pećnicu. Izvaditi kada porumene rubovi, nakon 20-ak minuta. Posuti, prema želji, rikulom ili mladim špinatom.

Sirove slatke kuglice

Sastojci (za 10-ak kuglica): 600 g datulja, 300 g oraha (ili nekog drugog orašastog voća), šalica kokosova brašna

Priprema: Datulje očistiti od koštica i samljeti u sjeckalici hrane. Ako nemaš sjeckalicu, datulje prije namoči u vodu minimalno 40-ak minuta te ih nareži što sitnije; u tom slučaju vjerojatno će biti potrebno više oraha jer će datulje biti vlažnije. Orahe samljeti u mlincu ili blenderu. Pomiješati samljevene datulje i orahe te smjesu oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u kokos.

Odresci od slanutka i ječma

Sastojci: 1 zdjelica kuhanog ječma, 1 zdjelica kuhanog i propasiranog slanutka, 1 zdjelica zobenih pahuljica, 2 narezana ili naribana korijena celera, 1 nasjeckana glavica luka, 1 nasjeckan češanj češnjaka, 2 – 3 žlice umaka od rajčice, 1 – 2 žlice ulja, sol, papar, ulje za prženje

Priprema: Sve sastojke dobro promiješati. Može se, prema želji, dodati više umaka i začine prema želji. Neka smjesa malo odstoji, a zatim oblikovati odreske i peći.

Soparnik

Sastojci: za tijesto: 500 g brašna, 3 žlice maslinova ulja, ½ žličice soli, 250 ml vode; za nadjev: 1 svežanj peršina, 1 kg blitve, 1 vezica mladog luka, 4 češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

Priprema: Listove blitve oprati i izrezati na trakice. Pomiješati sa sjeckanim mladim lukom i peršinom, posoliti i preliti maslinovim uljem. Dobro pomiješati. Za tijesto, prosijati brašno, dodati malo soli, dvije žlice maslinova ulja, malo vode i umijesiti. Podijeliti tijesto na dvije polovice i jednu po jednu izvaljati u oblik kruga. Okrugli lim za pečenje posuti brašnom i na njega pomoću valjka prebaciti jedno tijesto. Tijesto nadjenuti pripremljenom blitvom i preklopiti drugom polovicom tijesta. Rubove oba sloja tijesta spojiti i podvinuti prema unutra. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 20 minuta. Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premazati ga mješavinom maslinova ulja i protisnutog češnjaka.

Pogačice sa čvarcima

Sastojci: ½ kg brašna (pola bijelo, pola integralno), 5 dl mlake vode ili biljnog mlijeka, 5 žlica ulja, 1 kockica kvasca, 1 žličica soli, 1 žličica šećera, ½ šalice prženog sezama, ½ šalice margarina, pola žličice soli i papra; za posipanje: kim, sezam, mak, sjemenke

Priprema: U mlakoj vodi (mlijeku) rastopiti kvasac, sol i šećer pa dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto pustiti da se udvostruči na toplome mjestu. Premijesiti i pustiti još jednom da se udvostruči. ½ šalice prženog sezama samljeti u mlincu za kavu pa pjenasto umutiti s margarinom te pola žličice soli i papra. Tijesto razvaljati na ½ cm debljine i premazati smjesom od sezama. Preklopiti pa opet namazati smjesom, preklopiti opet pa razvaljati, i tako 3 – 4 puta. Na kraju, razvaljati na 2 – 3 cm debljine, rezati pogačice, premazati smjesom biljnog mlijeka i malo brašna te posuti kimom, sezamom, makom ili sjemenkama, prema želji. Peći 20-ak minuta na 200 °C.

Zapečeni krumpir sa špinatom i šampinjonima

Sastojci: 500 g špinata, 500 g krumpira, 200 g šampinjona, 300 ml nezaslađenog sojinog mlijeka, pola žličice muškatna oraščića, papar, sol, pola luka, češanj češnjaka, 1 žlica začina za juhu, 1 žlica škrobnog brašna

Priprema: Špinat oprati i kratko uroniti u kipuću vodu. Krumpir oguliti i narezati na kriške, kao i šampinjone. Vatrostalnu posudu nauljiti i naizmjence u nju slagati krumpir, šampinjone i na vrh špinat. Sojino mlijeko začiniti, dodati nasjeckani luk i češnjak, začin za juhu i škrobno brašno pa preliti preko povrća. Peći oko 40 minuta na 170 °C.

Čupavci

Sastojci: 300 g brašna, 150 g šećera, 100 ml ulja, 250 ml vode/zobenog mlijeka, 1 prašak za pecivo, 20 dag kokosova brašna, 30 dag čokolade za kuhanje

Priprema: Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. Doliti tekuće sastojke i sve dobro promiješati. Tijesto izliti u namašćen lim ili na papir za pečenje u limu. Peći 15 – 20 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Otopiti na pari čokoladu s malo vode/mlijeka. Kocke umakati u mlaku čokoladu pa uvaljati u kokosovo brašno.

Prženi začinjeni slanutak

Sastojci: jedna konzerva skuhanog slanutka, ½ žličice dimljene paprike, ½ žličice češnjaka u prahu, ½ žličice brašna, može i malo gustina (kukuruznog škroba), ½ žličice soli, papra, ljute mljevene paprike (prema želji)

Priprema: Upaliti pećnicu na 230° C. Dok se pećnica zagrijava, isprati slanutak iz konzerve i prosušiti ga u krpi. U zdjelici pomiješati začine pa u to ubaciti prosušeni slanutak. Sve još jednom promiješati da se sastojci zalijepe za slanutak. U lim za pečenje staviti papir za pečenje, na njega rasprostrti slanutak i peći tako 15-ak minuta.

Čokoladne kuglice sa zobenim pahuljicama

Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica, 1 zrela banana, ½ šalice kokosova brašna, 2 žlice smeđeg šećera (ili agavina sirupa ili rižina slada), 2 žlice ulja (kokosovo, repičino ili suncokretovo), vanilin šećer, ½ čokolade za kuhanje (grubo izrezane), kokosovo brašno ili čokolada u prahu

Priprema: Staviti zobene pahuljice u blender i miksati dvadesetak sekundi. Dodati banane i miješati petnaestak sekundi. Dodati kokosovo brašno i ponovno miješati petnaestak sekundi. Gotovu smjesu prebaciti u zdjelu. Čokoladu rezati na tanke listiće debljine 3 – 4 mm tako da se lijepo raspada. Čokoladu umiješati u smjesu. Smjesu staviti u hladnjak na dvadesetak minuta da se ohladi i stvrdne. Oblikovati smjesu u male kuglice i, prema želji, uvaljati ih u kokosovo brašno ili čokoladu u prahu.

Juha od rajčice s knedlama

Sastojci: 1 kg rajčice, šećer, svježi bosiljak, maslinovo ulje, sok jednog limuna, 2 žlice ulja, 1 žlica glatkog brašna za zapršku, sol, papar; za knedle: 200 grama griza, 2 žlice brašna, 1 žlica maslinova ulja, 1 žličica praška za pecivo, sol, prstohvat kurkume (za boju)

Priprema: Rajčice narezati na četvrtine, prepeći na maslinovom ulju i pirjati minutu, dok ne postanu mekane. Usitniti ih štapnim mikserom. Pripremiti manju količinu zaprške (zagrijanom ulju u tavi, miješajući, dodavati brašno, pržiti oko 1 minutu) i dodati usitnjenoj rajčici. Začiniti s malo šećera, soli i papra te limunovim sokom i bosiljkom te dodati vodu. Napraviti tijesto za knedle tako da pomiješate sve suhe sastojke i onda im lagano dodate vode da bi smjesa postala glatka i kompaktna. Paziti da ne bude pretvrdo i suho jer će i knedle onda biti tvrde. Smjesi dodati malo ulja i dobro promiješati te ostaviti 10-ak minuta da odstoje. Kad juha prokuha, žlicom ubacivati smjesu za knedle. Kada izrone na površinu, kuhati još 3 – 4 minute.

Namaz od graha

Sastojci: 400 g kuhanoga graha (ili iz konzerve), 1 češanj češnjaka, 1 ½ žlica maslinova ulja, 1 žlica nasjeckanog vlasca, sol, papar i ostali začini prema želji (mljevena crvena paprika, dimljena paprika, curry itd.)

Priprema: Sve sastojke usitniti u blenderu dok ne nastane fina smjesa. Prebaciti u zdjelu, poslužiti uz zapečeni kruh i ukrasiti, prema želji, narezanim lukom ili nekim drugim povrćem.

Jednostavne kakao-kocke

Sastojci: suhi: 1 i pol šalica oštrog brašna, 3 velike žlice kakaa (nezaslađenog), 1 šalica šećera, 1 žličica sode bikarbone, pola žličice soli; tekući: 1 žličica limunova soka ili octa, 5 žlica biljnog ulja, 1 šalica vode

Priprema: Uključiti pećnicu na 180 °C. Nauljiti četvrtasti lim za pečenje od 20 cm i u njemu smiješati suhe sastojke. Dodati polako tekuće sastojke, osim octa/limunova soka. Promiješati žlicom, a neposredno prije stavljanja u pećnicu dodati ocat/limunov sok i opet dobro promiješati. Peći na srednjoj rešetki u pećnici 30 – 35 minuta. Piknuti čačkalicom za provjeru – ako je kolač gotov, smjesa se ne lijepi za čačkalicu. Pripaziti da kolač ne bude prepečen. Pečen kolač može se, prema želji, preliti preljevom od čokolade tako da se 200 – 250 g veganske čokolade za kuhanje otopi na pari ili u posudi s nekoliko žlica vode. Inače, gotovo svaka čokolada za kuhanje je veganska, no uvijek treba provjeriti sastojke na deklaracijama.

Špageti bolonjeze od leće

Sastojci: 1 velika mrkva, 150 g korijena celera, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 1 šalica crvene leće, 6 žlica maslinova ulja, 1 žličica origana, sol, papar, ružmarin, 150 ml crvenog vina, 1 velika konzerva pelata, 1 žličica šećera

Priprema: Mrkvu i celer očistiti i sitno nasjeckati. Luk i češnjak također nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću i kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine i na laganoj vatri kuhati 10 do 15 minuta, dok se leća ne skuha. Poslužiti sa špagetima ili drugom tjesteninom.

Gospodin Bijelić [ 291.94 Kb ]

Vezane teme

juha od brokule i poriluka [ 657.73 Kb ]

Također pogledajte

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting