Recepti food blogera za Veganuary 2024.
Varivo sa žutom lećom, kokosovim mlijekom i batatom by Nataša (@burbon_i_borovnice)
Sastojci:
2 batata (oko 250 g), narezana na kockice, 200 g suhe žute leće (možete koristiti i neku drugu leću, samo prilagodite vrijeme kuhanja prema uputama na pakiranju), nekoliko listova kelja, narezana na trakice, nasjeckan 1 ljubičasti luk, 500 ml povrtnog temeljca, 1 konzerva kokosova mlijeka, 1 čili paprika, narezana na sitno, 1 nariban komadić đumbira (oko 1 žlica), 3 naribana režnja češnjaka, 1 žličica kurkume, 1 žličica dimljene crvene paprike, sol prema želji, po prstohvat: piment, kumin, korijander, muškatni oraščić, klinčić, kardamom (možete koristiti i blend začina kao što je blend za kari ili berbere)
Postupak:
Na malo maslinova ulja ispirjajte luk. Kad omekša, dodajte čili papriku, đumbir i češnjak. Promiješajte pa odmah dodajte začine. Opet promiješajte i dodajte batat, leću, povrtni temeljac i kelj. Pustite da zavri pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte i kokosovo mlijeko i kuhajte još 10-ak minuta, dok batat potpuno ne omekša. Štapnim mikserom izblendajte dio umaka kako bi bio što kremastiji. Poslužite s crnom rižom i umakom od peršina i limete.
*Umak od peršina i limete napravite tako da u sjeckalici usitnite peršin, 2 režnja češnjaka, sok i koricu jedne limete, malo čili pahuljica i nekoliko žlica maslinova ulja. Ovo je umak koji stvarno jako često radim i super pristaje uz puno jela.
Najjednostavniji humus by Matei Negovetić (@plantbasedfuloftaste)
Sastojci:
1 konzerva slanutka ili prethodno skuhani suhi slanutak, 2 žlice tahinija, 4 žlice maslinova ulja, sok jednog limuna, začini prema želji
Postupak:
Ako koristite suhi slanutak, potrebno ga je namočiti minimalno šest sati i kuhati sat vremena kako bi bio spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani slanutak, onda ga samo ocijedite. U blenderu pomiješajte sastojke – slanutak, pastu od tahinija, limunov sok, maslinovo ulje, malo vode i sol te miksajte dok ne dobijete homogenu glatku smjesu. Dodati začine ili pečeno povrće prema želji.
Pečena cvjetača by Jelena Markota (@eardur)
Sastojci:
1 cvjetača, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica dimljene paprike, 1 žličica češnjaka u prahu, 1 žlica limunova soka, sol, 1 žlica javorova sirupa
Postupak:
Cvjetaču narežite na cvjetove i kratko prokuhajte u slanoj vodi, oko 4 minute, da omekša. Začinite ocijeđenu cvjetaču maslinovim uljem, dimljenom paprikom, češnjakom u prahu, limunovim sokom i soli. Pecite na 220 °C oko 20 minuta pa kada je pečena, prelijte javorovim sirupom i promiješajte. Pospite ju po humusu i poslužite s pita kruhom i imate pravu gozbu.
Brzi čokoladni pudingby Marija Knežević (@vegelicije)
Sastojci:
2 zrela kakija, 1 zrelija banana (što zrelija, to je slađa), 1 limenka procijeđenog i ispranog slanutka, 3 – 4 žlice sirovog kakaa, 1 – 2 žlice javorovog sirupa ili sirupa od agave, datulja, riže...
Postupak:
Sve sastojke dobro izmiksajte štapnim mikserom u blenderu ili u dubljoj posudi. Kušajte pa ako nedostaje, dodajte još malo kakaa ili slatkoće za što čokoladniji i slađi okus. Uživajte u slasnom a zdravom proteinskom i vitaminskom desertu! Idealan je za jesti na žlicu ili u zobenim kašama. Traje u hladnjaku do četiri dana.
Knedle sa šljivama i maslacem od badema by Martina Đođo (@Cookie.djo)
Sastojci:
500 g oguljenih krumpira, 80 g brašna (može i gluten free miks), prstohvat soli, prstohvat sode bikarbone, 1 žlica maslinova ulja, 1 žlica javorova sirupa, 2 žlice veganskog jogurta, šljive (8 do 10 komada), maslac od badema
Postupak:
Krumpire narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Pustite da se ohladi. Usitnite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Savjet: nemojte koristiti štapni mikser jer on napravi kremu, a to nam ne odgovara. Šljivama maknite košticu pa ih napunite maslacem od badema. Usitnjenom krumpiru dodajte brašno, sodu, ulje, javorov sirup i jogurt. Zamijesite tijesto. Uzmite šaku tijesta, napravite kuglicu, spljoštite ju, stavite napunjenu šljivu u sredinu pa tijestom obgrlite šljivu i valjajte među dlanovima da nastane lijepa loptica. Ponavljajte dok se smjesa ne potroši. U velikom loncu zagrijte do vrenja vodu s malo soli. Zatim smanjite na laganu vatru i ubacite knedle (najbolje u dvije ture). Kuhajte 15-ak minuta, odnosno dok ne isplivaju. Poslužite s veganskim vrhnjem, krušnim mrvicama ili posute smeđim šećerom i cimetom.