20.03.13. Svjetski dan bez mesa 2013.

| More

Prijatelji životinja s početkom proljeća potiču na ukusnu i zdravu prehranu namirnicama biljnog podrijetla

- 20. ožujka 2013: Radionica kuhanja veganskih jela na Trgu bana Jelačića

Ususret proljeću, u cijelome svijetu već dvadesetosmu godinu za redom obilježava se Svjetski dan bez mesa (Meatout). Ovaj važan datum simbolizira preporod i obnovu prirode, a potrošače potiče na zdravu, etičnu i ekološku prehranu temeljenu na povrću, voću, žitaricama i mahunarkama.

Prijatelji životinja, u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Farm Animal Rights Movement (FARM), priključit će se preko trideset zemalja diljem svijeta u kojima će 20. ožujka dobronamjerni pojedinci pozivati svoje prijatelje, članove obitelji i zajednice u kojima žive da odbace mesne navike te istraže zdravu i suosjećajnu prehranu.

U za tu prigodu posebno postavljenoj kuhinji, Prijatelji životinja će u srijedu, 20. ožujka 2013. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, od 11 sati organizirati radionicu kuhanja slasnih jela na biljnoj osnovi. Pokraj otvorene kuhinje s radionicom bit će postavljen informativni štand na kojem će se moći potpisati peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije poput škola i vrtića, gdje ima vegetarijanaca i vegana kojima se ignorira njihovo pravo na obrok.

Svjetski dan bez mesa podsjeća na mnoge razloge za promjenu prehrambenih navika:

Dva dana kasnije (22. ožujka) je Svjetski dan voda koji se obilježava zbog gorućega problema vezanog uz opstanak čovječanstva, a Ujedinjeni narodi proglasili su razdoblje od 2005. do 2015. desetljećem voda. Za proizvodnju namirnica životinjskog podrijetla troše se goleme količine pitke vode i enormno zagađuju vodeni tokovi.

Međunarodni institut za vodu iz Stockholma (SIWI) objavio je prošle godine alarmantnu studiju u kojoj upozorava da zbog rasta svjetskoga stanovništva i sve većih suša neće biti dovoljno vode na svijetu koja bi omogućila proizvodnju mesa za prehranu devet milijarda ljudi, koliko ih se očekuje do 2050. Također, studija Instituta za mehaničko inženjerstvo u Velikoj Britaniji ističe da se prilikom proizvodnje mesa koristi od 20 do 50 puta više vode nego prilikom proizvodnje iste količine povrća, a potražnja za vodom u proizvodnji hrane mogla bi doseći od 10 do 13 bilijuna kubičnih metara do 2050. godine.

Prijatelji životinja pozivaju sve da Svjetski dan bez mesa i Svjetski dan voda obilježe spremanjem jela s namirnicama biljnog podrijetla. Neka dolazak proljeća bude poticaj za prelazak na vegansku prehranu, čime će svaki pojedinac spasiti vlastito zdravlje, mnoge živote i planet koji ovisi o promjeni naših navika te će time pridonijeti vlastitoj vitalnosti i zadovoljstvu. I mali pokušaj prehrane bez mesa zbog velikih blagodati ubrzo može prerasti u konstantu i novu životnu naviku svakog pojednica, simbolizirajuću buđenje novog čovjeka u sve većoj zajednici suosjećajnih ljudi.

Svjetski dan bez mesa 2013 [ 823.11 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 438.58 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 407.83 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 313.04 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 392.86 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 737.62 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 384.98 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 775.55 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 820.38 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2013 [ 424.92 Kb ]Juha od mrkve [ 194.39 Kb ]Torta od čokolade i malina [ 220.68 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke