28.09.18. Slavimo ljubav prema životinjama i biljnoj prehrani

| More

Prijatelji životinja povodom Dana vegetarijanstva najavljuju zeleni listopad

- Mjesec u kojemu se slavi dobrobit biljne prehrane za životinje, zdravlje i okoliš

Ako ste slučajno zakasnili i niste proslavili takozvani dan „Zagrli vegana” koji se diljem svijeta obilježava 27. rujna, nemojte se uzrujavati. Pred vama je cijeli listopad, poznat i kao zeleni mjesec, u kojemu ćete imati priliku slaviti ljubav prema životinjama, družiti se s istomišljenicima, naučiti nešto novo i odazvati se na razna događanja. Mjesec započinje Svjetskim danom vegetarijanstva, a završava Svjetskim danom veganstva 1. studenoga.

Prijatelji životinja tom prilikom pozivaju sve da na www.veganopolis.net pronađu Vege izazov, besplatni servis koji sve prijavljene mjesec dana svakodnevno opskrbljuje novim receptima i informacijama o održivom načinu prehrane te informacijama o nesudjelovanju u nevjerojatnoj okrutnosti i nasilju nad životinjama.

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja podsjeća na još tri „zelena” događanja u listopadu: „Tijekom zelenog mjeseca obilježit će se i Svjetski dan životinja s farma (2. listopada), dan kada se skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda zatočenih životinja.”

Nadalje, Međunarodni dan zaštite životinja bit će obilježen 6. listopada na Bundeku u organizaciji Grada Zagreba, gdje će, uz veliki broj štandova udruga za zaštitu životinja, biti postavljen i Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u veganskim obrocima i zadržati se na obilježavanju ovog važnog datuma u mjesecu listopadu.

Balaš posebno ističe: „Zeleni mjesec začinit će i besplatno predavanje nagrađivanog američkog spisatelja, govornika i edukatora, autora knjige „Hrana za mir” (World Peace Diet) objavljene na 16 jezika, dr. Willa Tuttlea. On će 12. listopada 2018. u 18 sati održati predavanje u prostoru udruge Prijatelji životinja, u Jurišićevoj 25 u Zagrebu. Pozivamo sve da dođu u što većem broju.”

Biljna prehrana opće je prihvaćena diljem svijeta, a mnogi poznati zagovornici vegetarijanstva bili su geniji, znanstvenici, umjetnici i mislioci poput: Nikole Tesle, Alberta Einsteina, Leonarda da Vincija, Vincenta Van Gogha, Mahatme Gandhija, Pitagore, Thomasa Edisona, Platona, Franza Kafke i mnogih drugih. Danas je biti vegan lakše nego ikada, a s takvom prehranom, potvrđeno je raznim istraživanjima, dolaze i razne zdravstvene dobrobiti poput niže razine kolesterola, nižeg krvnog tlaka, zdravijeg indeksa tjelesne mase, manjeg rizika za bolesti srca i karcinom te bolje kontrole i prevencije dijabetesa.

Biljnom prehranom mogao bi se riješiti i problem gladi u svijetu jer, kada bi se sva hrana uzgajana za uzgoj životinja s farma prenamijenila ljudima, moglo bi se nahraniti cijelo čovječanstvo, i to čak triput. Osim toga, proizvodnja hrane životinjskog podrijetla odgovorna je za globalno zatopljenje više od ukupnog svjetskog prometa.

Prijatelji životinja pozivaju sve da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana vegetarijanstva i zelenog mjeseca te se barem približe održivom načinu života i prehrane.

Više informacija o dobrobitima veganske prehrane pronađite na našim web stranicama, a mnoštvo recepata, među kojima su i recepti za ukusne veganske kobasice i ukusni sir od badema, pronađite na www.zeleni-ponedjeljak.com.

Košara s raznolikim voćem i povrćem [ 104.22 Kb ]Bezmesne kobasice [ 173.33 Kb ]Svinja Stela i Ksenija iz utočišta Koki u Sloveniji [ 246.28 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting