28.11.23. Svi kućni ljubimci trebaju "Dom za zauvijek"

| More

Prijatelji životinja na Svjetski dan kućnih ljubimaca prikazuju dojmljiv dokumentarac

- 30. 11., 18 h, Zagreb: Prikazivanju dirljivog filma pridružit će se njegovi autori i sudionici

Sve je hladnije, a broj napuštenih pasa i mačaka u skloništima i na skrbi udruga ne smanjuje se! Stoga će udruga Prijatelji životinja na Svjetski dan kućnih ljubimaca, 30. studenoga u 18 sati u svojem prostoru u Jurišićevoj 25 u Zagrebu održati besplatnu projekciju dojmljivog filma „Dom za zauvijek”. Dokumentarni film, u režiji Mirte Mataije i Gorana Zaborca, prati tri volonterke, Aleksandru Pleša, Dianu Primožić i Ninu Rosić, koje su svoje živote posvetile zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih pasa.

Aleksandra surađuje s azilom u Utinji odakle je preuzela i udomila „stotine i stotine pasa”, Dianinu predanost životinjama najbolje opisuje pitanje kada ona uopće spava, dok Nina volontira u skloništu za nezbrinute životinje u Crikvenici, a vodila je i veliki projekt spašavanja pasa nakon potresa na području Banovine. Projekciji ovog dirljivog i toplog dokumentarca, na koji se pozivaju građani u što većem broju, pridružit će se autori i sudionici filma.

Svjetski dan kućnih ljubimaca obilježava se diljem svijeta i podsjeća na nužnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za suživot. No, upozoravaju Prijatelji životinja, velika većina njih nema sreće da budu voljeni članovi obitelji, već završavaju odbačeni na skrbi uvijek pretrpanih skloništa ili udruga za zaštitu životinja.

„Kućni ljubimci nisu igračke ni privremena kratkotrajna zabava, nego živa osjećajna bića za koja trebamo skrbiti sljedećih 15 do 20 godina. Nažalost, u Hrvatskoj je i dalje svijest o tome niska. Naša udruga promiče odgovorno udomljavanje umjesto kupnje. To znači da se psi ne smiju držati na lancu, da se i psi i mačke trebaju kastrirati i cijepiti protiv zaraznih bolesti, a psi i protiv bjesnoće i mikročipirati. Onaj tko nema vremena, uvjete i financijsku mogućnost za skrb o životinji ne bi ju trebao niti uzimati”, poručuju Prijatelji životinja.

Ukazuju da samo u hrvatskim skloništima ima više od 10 000 napuštenih životinja godišnje, što pokazuje koliko olako se u Hrvatskoj „dijele” i „poklanjaju” kućni ljubimci, poput potrošne robe, umjesto da se promišljeno udomljavaju. Pozivaju sve da, povodom Svjetskog dana kućnih ljubimaca, razmisle imaju li uvjete za udomljavanje psa ili mačke, a ako su već udomili životinju, da dijele na društvenim mrežama objave o životinjama koje traže dom. Pomoći mogu i šetanjem pasa u skloništu, kumstvom nekome od njih i privremenim udomljavanjem.

„Nadamo se da će predanost volonterki u filmu ‘Dom za zauvijek’ nadahnuti mnoge da svijet učine boljim mjestom za životinje. Prekrasne životinje svih dobi, veličina, boja i osobnosti, kastrirane i veterinarski obrađene, čekaju na skrbi skloništa i udruga za zaštitu životinja svoj zauvijek dom. Budite, kako je rekla volonterka Nina Rosić u dokumentarcu, oni kojima je pomoć životinjama smisao života,” zaključuju Prijatelji životinja.

dom za zauvijek [ 113.90 Kb ]

Vezane teme

projekcija filma [ 1.03 Mb ]projekcija filma [ 870.61 Kb ]projekcija filma [ 1.03 Mb ]

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting