Peticija za zatvaranje zoološkog vrta u Splitu

| More

Potpišite peticiju kojom se traži zatvaranje zoološkog vrta u Splitu u kojem psihički iscrpljene životinje žive u nepodnošljivim uvjetima, u skučenim kavezima punim izmeta i smeća i kao takav zbog životinja, ali i sramote grada Splita i Hrvatske ne bi smio više postojati.

Gradska ministrica kulture Tamara Visković namjerava ZOO pretvoriti u znanstveno-obrazovni centar s autohtonim vrstama životinja, bez majmuna, tigrova. Iako su uvjeti u splitskom zoološkom vrtu jednako nepodnošljivi već godinama, tek je nedavni turistički posjet njemačke veterinarke Eva-Marije von Wick reaktualizirao pitanje sudbine splitske zoo-sramote, jer se pojedine životinje na Marjanu drže u kavezima kakvi su u europskim zoo-vrtovima korišteni još u 19. stoljeću! - Šokirana sam, životinje su psihički iscrpljene, pune parazita, a kavezi zagađeni izmetom i ostacima hrane - šokirana je veterinarka iz Hannovera. Dva medvjeda tako se muče u kavezu širokom 3,5 metara, dugom nekih 20 metara. Imaju i 'bazen' dimenzija 3x3 metra, s vodom čija prljava boja odaje koliko se često (ne) mijenja. Sve životinje 'žicaju' hranu, što govori o tome koliko su site. Donedavno se čak pet vukova tiskalo u kavezu dimenzija 25x5 metara, a majmuni su od zime 'sklonjeni' u kaveze koji im omogućuju tek da se jedva okrenu, u prostoriji čiji se strop - urušava. Do njih, u kavezu širokom manje od dva metra, životari vuk. Dosad 'obnovljeni' kavezi više nalikuju na improvizirane štale u splitskim predgrađima negoli na ambijentalno pogođene nastambe egzotičnih životinja.

- Ovakvo stanje je neodrživo. ZOO treba zatvoriti jer je ovo zlostavljanje Splita. Ovakav ZOO ne bi dobio uporabnu dozvolu nigdje u EU - ogorčen je i Lovro Rumora iz Zelenih Dalmacije. No valjda zbog neiskustva T. Visković smetnula je s uma to da se u ZOO-vrtu upravo obavljaju radovi 'teški' 500.000 kuna, u ime tobožnje sanacije. Ravnatelj ZOO-a Nediljko Ževrnja ne komentira najnovije prijedloge, dok lokalne ekoudruge uzalud apeliraju na gradske oce da okončaju muke nedužnih životinja.

Potpiši peticiju

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.

Ime i prezime:*

Datum rođenja:*

Adresa:*

E-mail:

Želim se prijaviti na info-listu i redovno primati informacije o radu Udruge.

Medvjed u zoološkom vrtu u Splitu [ 80.09 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting