Milost barem za ždrijebe

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na nužnost hitnog zbrinjavanja konja u Oroslavju

- Kaznena prijava zbog mučenja životinja; apel Tuđi da konje ponudi na udomljavanje

Udruga Prijatelji životinja dobila je dojavu da je jedno ždrijebe na farmi Josipa Tuđe teško bolesno, nije se moglo dignuti ni uz pomoć ljudi i da će sigurno umrijeti ako ne dobije hitnu veterinarsku pomoć. Veterinari upozoravaju da je ovakvo stanje jako opasno za pluća i zdravlje općenito te da životinja može umrijeti od upale i drugih komplikacija.

Da je situacija alarmantna priznao je i sam Tuđa u ranijim medijskim istupima navodeći da zbog nedostatka financijskih sredstava ne može pružiti konjima veterinarsku skrb niti im osigurati redovitu i adekvatnu prehranu. Naveo je da mu je prethodnih godina umrlo 15-ak konja, a njegov radnik ističe da su prošli mjesec umrla čak tri zbog izgladnjelosti i parazita.

Fotografije neishranjenih 20 – 30 konja, snimljene prije tri dana, pokazuju konje kojima se vide rebra, opada im dlaka i puni su rana. Očito je da im je nužan stalni veterinarski nadzor, liječenje i redovita prehrana, što im Tuđa, prema vlastitome priznanju, ne može osigurati.

Luka Oman, predsjednik Udruge, izjavio je: „Poslali smo kaznenu prijavu zbog mučenja životinja uskratom hrane i vode te izlaganja životinja tegobnom stanju kroz dulje vrijeme. Za to je predviđena kazna zatvora do šest mjeseci i oduzimanje životinja. No konji ne mogu dočekati živi ishode sudskih postupaka, već ih je potrebno odmah oduzeti i zbrinuti. Apeliramo na Josipa Tuđu da ih ponudi na udomljavanje.”

Sam Tuđa u medijskim istupima rekao je da bi se konja „rado riješio”. Udruzi Prijatelji životinja javile su se udruge i građani zainteresirani za udomljavanje, što bi za nesretne konje bio jedini spas. Kako su konji zanemarivani kroz dulje vremensko razdoblje, zbog čega su se razbolijevali i umirali, očito je da neodgovornom „skrbniku” treba i zabraniti ponovno držanje i skrb za životinje bilo koje vrste.

Više informacija o slučaju u Oroslavju pročitajte ovdje.

Odgovor veterinarske inspekcije može se pročitati ovdje.

ždrijebe, Oroslavlje, zlostavljanje, Tuđa

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting