Zapisnik s četvrtog sastanka

| More

4. sastanak članova Mreže protiv napuštanja životinja

ZAPISNIK

Mjesto održavanja: Dom HDLU, Zagreb, Trg žrtava fašizma

Datum i vrijeme održavanja: 24.01.2009., 11 sati

Prisutni: Članovi udruge Prijatelji životinja, g. Volker Fritzmeier i članovi Mreže prema listi u prilogu ovog zapisnika

Sažetak sastanka:

Sastanak je otvorio Luka Oman kratko upoznavši prisutne s temom i dnevnim redom.

Na samom početku skrenuta je pažnja na službeni naziv: Mreža protiv napuštanja životinja objasnivši razloge takvog naziva i nespominjanja riječi 'udruga' u nazivu: sudjelovanje u Mreži nije ograničeno samo na udruge za zaštitu životinja, već u njoj mogu sudjelovati predstavnici gradova, voditelji skloništa, građanske inicijative, pojedinci, odnosno svi oni koji doprinose zbrinjavanju napuštenih životinja i sprječavanju napuštanja životinja.

Na prijedlog g. Fritzmeiera o potrebi definiranja udruge koordinatora aktivnostima Mreže otvoreno je glasovanje na kojem je jednoglasno odlučeno da Mrežom koordinira udruga Prijatelji životinja iz Zagreba, a bez glasova protiv i bez suzdržanih.

Glavnu temu sastanka – potrebu i važnost kastracije uličnih životinja otvorila je gđa. Savka Jokić, predsjednica udruge 'Mijau' iz Rijeke, predstavivši svoj uspješni projekt 'uhvati – kastriraj – vrati' u cilju kastracije i organizirane brige za ulične mačke uz potporu grada.

Dogovoreno je da se uputi prijedlog jedinstvene povlaštene cijene sterilizacije pasa u skloništima za napuštene životinje, kao što je praksa s uličnim mačkama, a sve u suradnji s udrugom Didona. Na tu temu spontano je otvorena diskusija o optimalnim minimalnim cijenama takvih zahvata, no bez konkretnog zaključka osim da su trenutne cijene veterinarskih usluga za napuštene životinje previsoke.

Razmatrana je problematika vezana uz kastraciju i sterilizaciju životinja poput uvjerenja pojedinih veterinara, poglavito starije generacije, koji smatraju da se životinju ne smije sterilizirati prije nego kuja ili mačka jednom rodi. U svrhu opovrgavanja takvog uvjerenja i edukacije veterinara kroz prezentaciju medicinskih saznanja na tom području, gđica. Tatjana Zajec priprema letak koji će se distribuirati u veterinarskim ambulantama. Također je naglašena važnost uvjetovanja kastracije prilikom udomljenja.

Ponovno je stavljen naglasak na važnost sterilizacije životinja u skloništima, kao i važnost kvalitetne prezentacije utočišta i oglašavanja životinja za udomljenje. Kao potpora i pomoć tim nastojanjima predloženo je da udruga Prijatelji životinja pokrene centraliziranu bazu podataka s fotografijama svih životinja u skloništima Republike Hrvatske, a koju bi samostalno ažurirala utočišta pojedinačno ili u iznimnim slučajevima uz pomoć udruge Prijatelji životinja.

Ponovno je spomenut problem nedostatka odredbe obveznog mikročipiranja svih pasa, bez obzira na dob, nedostatka programa kastracije, nedovoljne podrške postojećim skloništima i izgradnje novih, odnosno neprovođenje Zakona o zaštiti životinja. Odlučeno je da će udruga Prijatelji životinja u ime Mreže poslati svim gradonačelnicima i županima zahtjeve utvrđene na sastanku i ponudu za suradnju.

Iznesen je i prijedlog da se unutar Mreže oformi tzv. 'crna lista' skrbnika koji zlostavljaju ili čak ubijaju životinje, s čime su se složili svi prisutni. Članovi Mreže trebaju dostaviti imena ljudi za koje smatraju da im se ne smije dati životinja na udomljenje, uz kratko obrazloženje.

U drugom dijelu sastanka g. Fritzmeier je predstavio dva prijedloga za podizanje kvalitete rada udruga i utočišta:

  1. Ponudio je suradnju njemačkih udruga koje su spremne pomoći hrvatskim udrugama u organiziranju brige za napuštene životinje. Sve udruge koje se prijave za projekt dobit će po jednu njemačku udrugu koja bi im pružala podršku u edukaciji, hrani za životinje, namjenskim financijskim sredstvima kao i kroz međusobne posjete i razmjenu iskustava. Detalji će udrugama biti dostavljeni u zasebnom e-mailu.
  2. Zainteresirani voditelji ili nadglednici utočiša imaju priliku sudjelovati na sedmodnevnom edukacijskom seminaru za voditelje skloništa za napuštene životinje koji bi se održao u Njemačkoj, a čije troškove u cijelosti pokriva inozemni donator. Više detalja također će biti dostavljeno u zasebnom e-mailu.

Vezane teme

Mreža 4. sastanak 1 [ 35.74 Kb ]Mreža 4. sastanak 2 [ 33.37 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting