06.03.11. Lista najokrutnije odjevenih

| More

Novi popis poznatih osoba u Hrvatskoj koje se sramote noseći životinjsko krzno

- Prijatelji životinja pozivaju poznate osobe koje nose krzno da iskorače iz pećine u 21. stoljeće

Iako istinske svjetske zvijezde nedvosmisleno osuđuju nošenje krzna, neke javno eksponirane osobe u Hrvatskoj još uvijek ne slijede suvremene modne i etičke trendove. Privlače pozornost neukusom, obiješću i potpunim nemarom za patnju životinja i siromaštvo ljudi, kojima bi mogli pomoći humanitarnim donacijama, umjesto trošenja viška novca na skupocjenu odjeću nastalu lomljenjem vratova, strujnim udarima, trovanjem i gušenjem životinja.

Modno i ekološki osviještene poznate osobe znaju da je krzno lijepo samo na životinjama. Kada pomislimo na pse, mačke, lisice, činčile, nerčeve, zečeve i ostale životinje koje su proživjele bolan život i stravičnu smrt, jasno je da ljepota dolazi iz suosjećajnog srca. Stoga su Prijatelji životinja sastavili listu najokrutnije odjevenih, koji pokazuju ekološku neosviještenost i nedostatak suosjećanja prema milijunima životinja, mučenih i ubijenih zbog lažnoga glamura.

Iako krzno i sport ne idu zajedno, na listi su se našle i sportašice. Skijašicama krzno ne treba kada skijaju i osvajaju medalje, no neke svejedno javno nose dodatke od krzna. I malo krzna jednako boli, jer se većina životinja u industriji krzna ubija zbog krznenih ukrasa na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, obući, igračkama i jeftinom nakitu.

Nekima treba dati od znanja da nošenje tuđega krzna ne pridonosi seksipilu i zavodljivosti, osobito s obzirom na činjenicu da vaginalna i analna elektrokucija, kojima se ubijaju životinje zbog krzna, nisu nimalo seksi.

Iako pojedine poznate osobe žale što nose krzno, životinjama žaljenje nimalo ne pomaže. Javne osobe trebale bi odlučno osuditi proizvodnju, prodaju i nošenje krzna i vlastitim primjerom pokazati modnu i etičku zrelost. Mnoge od njih imaju pse koje javno pokazuju s jednakim ponosom kao i svoju krznenu odjeću, ne shvaćajući koliko je neukusno imati živu životinju pokraj sebe, a istodobno na sebi nositi mrtve životinje.

Preporučivati krznarije u trenutku kada je, zbog većinske osviještenosti javnosti o neprikladnosti postojanja industrije krzna, u Hrvatskoj zakonom zabranjen uzgoj životinja zbog krzna, potpuno je neprimjereno. Promoviranje krzna etički je i civilizacijski nazadno i u potpunom raskoraku sa stilom i modom.

Kada javne osobe, osim sebe, i svoju djecu odijevaju u krzno, to postaje posebno nakaradno. Krzno se dere najčešće s vrlo mladih životinja. Djeca sigurno ne bi željela nositi na sebi oderanog psa, mačku ili bilo koju drugu životinju.

Neki životinjsko krzno navlače na sebe zato što smatraju da time postižu određeni status u društvu. No, nošenjem životinjskoga krzna se sramote, narušavaju ugled za kojim teže i odaju dojam osoba bez ukusa i profinjenosti.

Cjelokupna lista najokrutnije odjevenih izgleda ovako:

1. Iva Majoli
2. Iva Balaban
3. Maja Šuput
4. Vlatka Pokos
5. Katarina Rautek
6. Jelena Popović Volarić
7. Dolores Lambaša
8. Jelena Perčin
9. Lorena Ćavar
10. Nika Fleiss

Krzno i koža su ostaci mrtve životinje i nisu dio mode, čiju vrijednost i kreativni izraz određuje dizajn, a ne materijal nastao stradavanjem životinja. Uz niz vrhunskih neživotinjskih materijala, krznu nije mjesto u modi. Pozivamo javne osobe i dizajnere da u svojim javnim istupima oštro osude ubijanje životinja zbog krzna.

Uz ovdje objavljenu listu najokrutnije odjevenih prikupljaju se prijedlozi i za nove kandidate. Pridružite se i osudite okrutnost.

Svoje prijedloge možete poslati ovdje.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting