Zapljena zaštićenih vrsta ptica u Slavonskom Brodu

| More

Na temelju upita udruge Prijatelji životinja, Inspekcija zaštite prirode-Ured Đakovo, sukladno čl. 180. st. 3. Zakona o zaštiti prirode (N. N. br. 70/05), izvijestila nas je 13. siječnja 2006. o sljedećem:

Inspekcija zaštite prirode je 11. 01. 2006., u provedenom inspekcijskom nadzoru kod dva hrvatska državljana u Slavonskom Brodu, izvršila zapljenu 19 zaštićenih ptica sljedećih vrsta: češljugar (9 kom.), jurčica (2 kom.), čižak (6 kom.) i zimovka (2 kom.).

Inspekcijskim je nadzorom, kojeg je obavio viši inspektor zaštite prirode mr. sc. Željko Vuković iz Ureda Inspekcije zaštite prirode u Đakovu uz asistenciju djelatnika PU Brodsko-posavske, utvrđeno kako su ptice nabavljene, lovljene i uzgajane na protuzakoniti način, zbog križanja s kanarincima u svrhu dobivanja križanaca (bastarda) koji na našem tržištu dostižu cijenu od oko 250 kn.

S obzirom na to da su lov, trgovina, uzgoj, razmnožavanje, kao i samo držanje zaštićenih vrsta ptica strogo zabranjeni prema Zakonu o zaštiti prirode, za što je propisana i kazna u visini od 7.000 - 30.000 kn, Inspekcija zaštite prirode je pronađene ptice zaplijenila, a protiv prekršitelja podnijela prekršajne prijave nadležnom prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu.

Po provedenoj akciji suzbijanja protuzakonitog držanja zaštićenih vrsta životinja, većina je ptica udomljena u Državni azil za zaplijenjene zaštićene životinje, jer je riječ o pticama koje su više godina bile u zatočeništvu, dok su 3 češljugara puštena na slobodu, s obzirom na to da su tek prije nekoliko dana ulovljeni u prirodi.

Vrijednost zapljenjenih ptica procijenjena je na 13.000 kn.

Zaplijenjeni češljugar [ 52.56 Kb ]Zaplijenjene zimovke [ 130.04 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting