Zapljena zaštićenih kornjača na Bajakovu

| More

Na Graničnom prijelazu Bajakovo 19. 02. 2006. Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture, u suradnji s djelatnicima Carine, spriječila je pokušaj ilegalnog provoza kornjača čančara kroz Republiku Hrvatsku, koje je makedonski državljanin u autobusu njemačkih registracijskih oznaka pokušao prokrijumčariti iz Makedonije u Njemačku.

Kako doznajemo od višeg inspektora zaštite prirode Željka Vukovića, koji je i obavio inspekcijski nadzor ove ilegalne trgovine, riječ je od 22 odrasle kornjače vrste čančara, koja se prema Zakonu o zaštiti prirode nalazi na popisu strogo zaštićenih divljih vrsta životinja.

S obzirom na to da se ova vrsta kornjača nalazi i na popisu Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), za njihov legalan provoz kroz republiku Hrvatsku bilo je potrebno posjedovati izvozno dopuštenje Republike Makedonije, što nije predočeno Inspekciji zaštite prirode. Stoga je izvršena zapljena kornjača, koje će biti zbrinute u Državni azil za zaplijenjene zaštićene životinje u Ruščici kod Slavonskog Broda.

Prekršitelju je Inspekcija zaštite prirode izdala prekršajni nalog s novčanom kaznom od 7.000 kn, dok je prema Carinskom zakonu sankcioniran s 10.000 kn. Uz to će protiv prekršitelja biti podignuta i kaznena prijava od strane Policijske postaje Otok, zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

Ukupna vrijednost zaplijenjenih kornjača procijenjena je na 88.000 kuna, a pretpostavlja se da su bile namijenjene trgovinama kućnim životinjama.

Zapljena zaštićenih kornjače na Bajakovu, 19.02.2006. (2) [ 33.42 Kb ]Zapljena zaštićenih kornjače na Bajakovu, 19.02.2006. (1) [ 50.81 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting