Još jedan lov na tuljane u Kanadi

| More

U Kanadi ima mnogo sivih tuljana. Njihove kolonije su u zaljevu Svetog Lovrijenca u Newfoundlandu, Quebecu i Kanadskim Maritimima koji su provincija Novog Brunswicka, Nove Škotske i Otoka princa Edwarda. Najveća kolonija sivih tuljana u svijetu jest otok Sable u Novoj Škotskoj.

Prehrana sivih tuljana u Kanadi sastoji se od haringi, raža i riba iz obitelji Gadidae (što uključuje i atlantskog bakalara Gadus Morhua), pješčane jegulje, male plave ribe, rakova i glavonožaca. Sivi tuljani pojedu otprilike oko 5 kg na dan, kada im je hrana dostupna. Tijekom sezone razmnožavanja imaju razdoblje gladovanja.

Važno je napomenuti da su 'rođaci' sivih tuljana, grenlandski tuljani iz istočne Kanade, bili lažno optuživani od strane kanadske vlade da konzumiraju previše ribe i uništavaju populacije bakalara i ekosustav i to je bilo njihovo opravdanje za desetkovanje populacija tuljana u posljednja dva desetljeća. Oni su optuživali tuljane za svoju vlastitu neorganizaciju i prekomjeran izlov koji je uništio populaciju bakalara 1990-ih, ostavljajući samo 1% bakalara (danas 2%).

Zapravo, moguće je da se populacija atlantskog bakalara nikad neće oporaviti. Atlantski bakalar bio je glavni grabežljivac uz još nekoliko velikih vrsta riba, hraneći se manjim plijenom (haringama, škampima i krabama). Ali, budući da su bakalar i druge velike vrste riba prekomjerno izlovljavane, populacija njihovog plijena je drastično porasla, pa je sada postao glavni grabežljivac bakalarovih jaja i larva.

Sivi tuljani lovljeni su zbog krzna na kanadskoj istočnoj obali stotinama godina, a do 1949. vladalo je mišljenje da će sivi tuljani u Kanadi biti uništeni. Kanadska populacija sivih tuljana polako se oporavila i Ministarstvo za ribarstvo i oceane (DFO) proračunalo je da je 2004. bilo 250.000 sivih tuljana. (To je naročito zanimljivo jer je zadnje znanstveno istraživanje populacije bilo 1997. i Ministarstvo za ribarstvo i oceane je tada procijenilo da je u vodama Nove Škotske živjelo 195.000 sivih tuljana i da se tih godina nije rađalo mnogo mladunčadi.)

Skupina ribara je 2004. zahtijevala od Ottawe da ubiju sive tuljane, uključujući one u zaštićenoj zoni Otoka Sable. Optuživali su sive tuljane da su pojeli svu ribu i bakalar. Zvuči li vam poznato? Te iste godine Ministarstvo za ribarstvo i oceane pristalo je ograničiti broj tuljana na 10.000, zaključno s 2006. godinom. To je bio samo početak 'moderne ere' pokolja sivih tuljana.

Zadnjih godina kanadska vlada postavila je godišnju kvotu od 12.000 do 50.000 mladunčadi sivih tuljana za razdoblje od 2007. do 2010. godine. Pokolj sivih tuljana otkazan je 2010. jer nije bilo kupaca za krzno, što je rezultat zabrane uvoza proizvoda od tuljana u Europsku uniju. Najveći broj tuljana koji su ubijeni bili su stari oko mjesec dana.

U rujnu 2011. Ministarstvo za ribarstvo i oceane objavilo je sramotnu vijest da razmatra dozvolu petogodišnjeg pokolja, što bi moglo ubiti 143.000 sivih tuljana na Istočnoj obali, tj. 70% svih tuljana u južnom zaljevu Svetog Lovrijenca! Sada odbor kanadskog senata vrši istraživanje populacije sivih tuljana i kakav učinak oni imaju na jata bakalara. Također, istražuju prijedlog o velikom pokolju, temeljen na tome da tuljani jedu ribu koja 'pripada' ribarima te je kao takav nužan za reguliranje porasta populacije tuljana.

Ribari kažu da žele odbaciti leševe tuljana u more ili ih ostaviti da istrunu na kopnu jer nema trgovine krznom tuljana, nakon što je zabrana uvoza u Europsku uniju stupila na snagu 2011. godine.

Otok Hay u Novoj Škotskoj utočište je i proglašen je zaštićenom zonom divljine. Ovaj otok ujedno je i drugo najveće 'rodilište' tuljana u svijetu. Izlov tuljana u zaštićenoj zoni divljine je ilegalan, osim ako se smatra bitnim kao mjera zaštite bioraznolikosti na otoku. Ministar okoliša Nove Škotske kritiziran je od strane skupina koje se protive lovu na tuljane i, kada nije mogao osigurati dobro opravdanje za pokolj tuljana na toj osnovi, vlada je potvrdila zakon ukidajući ovaj zahtjev i olakšavajući ministru okoliša da odobri pokolj.

Na otoku Sable kanadska vlada zaštitila je divlje životinje, a samo šest ljudi živi tamo. Zabranjeno je ići na otok bez dopuštenja kanadske obalne straže. U svibnju 2010. vlada je potvrdila svoje namjere da otok zaštiti saveznim zakonom i proglasi ga nacionalnim parkom.

Ako je namjera i dalje štititi divlji svijet na tom izoliranom otoku (ptice, tuljane i konje), kako je moguće da Ministarstvo za ribarstvo i oceane želi ubiti otočne sive tuljane? To je nerazumno i proturječno ponašanje kanadske vlade.

Znači li to, po 'logici' Ministarstva za ribarstvo i oceane, da svatko tko nije čovjek, a jede ribu, zaslužuje da bude zatučen ili ubijen? Ubijanje tuljana drvenim toljagama, pucanje u njih, postavljanje zamki da ih se ulovi ispod vode i korištenje mreža da ih se utopi je nerazumno, brutalno i nehumano.

Kada će se Ministarstvo za ribarstvo i oceane prestati igrati Boga i uništavati do istrjebljenja sav naš morski divlji svijet pod izlikom 'kontrole' populacije?

Mi, koji smo protiv lova na tuljane, vjerujemo da je to čin osvete kanadskim tuljanima, kao očajnički odgovor na zabranu Europske unije. Kanada gubi rat za grenlandske tuljane, pa pokušava dokazati da može činiti što želi, bez obzira što Kanađani imaju reći o tome.

No, bilo je dosta! Ne želimo više pokolj mladunčadi tuljana od strane naše vlade, sufinanciran našim poreznim novcem.

Previše krvi tuljana već teče našim kanadskim tlom!

Ericka Ceballos

Ericka Ceballos je utemeljiteljica i predsjednica Campaigns Against the Cruelty to Animals (CATCA) i suutemeljiteljica Western Canada Anti sealing Coalition (WSCASC).

Copyright za fotografije: Bridget Currant (ACASC)

Ako želite poslati e-pismo o pokolju na tuljane kanadskim senatorima, posjetite: www.catcahelpanimals.org/85.html.

Za više informacija o lovu na sive tuljane u Kanadi, molimo posjetite web stranice Atlantske kanadske koalicije protiv lova na tuljane: www.harpseals.org/about_the_hunt/grey_seals.php, www.antisealingcoalition.ca/GreySeals/slaughter_history.php.

Za više informacija posjetite: www.catcahelpanimals.org.

Vezane teme

Copyright Bridget Currant (ACASC): Hay otok i Pictou otok, Nova Škotska, Kanada 1 [ 17.89 Kb ]Copyright Bridget Currant (ACASC): Hay otok i Pictou otok, Nova Škotska, Kanada 2 [ 18.95 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting