26.10.16. Modeli, lutke i simulatori umjesto životinja u obrazovanju!

| More

Atraktivno predavanje Nicka Jukesa iz organizacije InterNICHE

- 26. 10. u 18 sati u Jurišićevoj 25: humane i praktične zamjene za testiranja na životinjama

Udruga Prijatelji životinja partner je engleske organizacije InterNICHE, međunarodne mreže za humano obrazovanje. Hrvatski propisi obavezuju sve koji koriste životinje na poticanje pristupa koji bi u potpunosti zamijenili korištenje životinja, s ciljem razvoja obrazovanja i znanosti bez mučenja i ubijanja životinja.

Naime, prema još uvijek važećem Zakonu o zaštiti životinja, "u obrazovne svrhe ne smiju se obavljati pokusi na životinjama koji uzrokuju bol, patnju i ozljedu ili smrt životinje". Povodom aktualnog donošenja novog Prijedloga Zakona o zaštiti životinja, u Hrvatskoj će gostovati Nick Jukes, koordinator organizacije InterNICHE. On će za predstavnike hrvatske znanstvene zajednice 24. listopada 2016. u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede održati cjelodnevnu radionicu o zamjeni korištenja životinja alternativnim metodama u obrazovanju i osposobljavanju.

Prijatelji životinja pozivaju sve na zanimljivo predavanje u srijedu 26. listopada 2016. u 18 sati, u prostorije udruge Prijatelji životinja (Jurišićeva 25), na kojemu će Nick Jukes govoriti o zamjenama za testiranje na životinjama i njihovoj uspješnoj primjeni, s videoisječcima i demonstracijama, te istaknuti koje su pedagoške, etičke i ekonomske prednosti alternativnih metoda testiranja. Posebno atraktivni bit će programi, modeli, lutke i simulatori na kojima će demonstrirati primjenu alternativnih metoda umjesto korištenja životinja u obrazovanju i osposobljavanju za anatomiju, fiziologiju, farmakologiju, kliničke vještine i operacije.

Nick Jukes već više od 20 godina radi na poboljšanju obrazovanja i osposobljavanja u prirodnim znanostima kroz izmjene kurikuluma i zamjenu pokusa na životinjama. Koautor je drugog izdanja revolucionarne knjige From Guinea Pig to Computer Mouse koja opisuje više od 500 proizvoda koji su namijenjeni za progresivnu naobrazbu u prirodoslovnim znanostima.

Unatoč ubrzanom razvoju tehnologije, obrazovne prakse i etike, u nekim obrazovnim ustanovama i dalje se u vježbama i programima obuke koriste životinje u pokusima, kao i seciranje životinja koje su ubijene u tu svrhu. Tradicionalno se u obrazovnim programima studenata prirodoslovnih, medicinskih i veterinarskih studija koriste životinje. Osim što je takav pristup nehuman, moralno neutemeljen i bolan za životinje, ispaštaju i studenti i poslijediplomci koji moraju kompromitirati vlastite etičke principe i djelovati u suprotnosti s osnovnim moralnim vrijednostima. Mnogi od njih niti ne koriste životinje tijekom svojih karijera.

Danas se diljem svijeta sve više implementiraju inovativne i humane alternative kako bi se poboljšalo stjecanje znanja i vještina i kako bi zamijenile korištenje životinja. Umjesto životinja, uz već spomenute zamjenske metode koje će moći vidjeti svi koji dođu na predavanje, koriste se i: multimedijski softver, virtualna stvarnost (VR), samoeksperimentiranje, tkiva ili organi umrlih životinja i poduka iz kliničkog rada s pacijentima. Humano obrazovanje ima pozitivan utjecaj na studente, učitelje, društvo, struke i životinje, a studije slučajeva pokazuju da se takvi alati i pristupi često više ne smatraju ''alternativama'', već pravilom.

Udruga Prijatelji životinja i InterNICHE promiču obrazovni sustav koji u potpunosti poštuje i podupire prava životinja i prava studenata te alternativne metode umjesto tradicionalnih pokusa na životinjama u obrazovanju, pozivajući na suradnju studente i profesore. InterNICHE pritom nudi praktičnu potporu obrazovnim i znanstvenim ustanovama da nadomjeste pokuse na životinjama i potiče studente da brane slobodu izbora pri odabiru metoda učenja te da zahtijevaju što naprednije i kvalitetnije obrazovanje.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, bez prijevoda. Nick Jukes bit će dostupan za predstavnike medija 25. i 26. listopada 2016.

Predavanje Nicka Jukesa [ 37.55 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 1 [ 189.15 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 2 [ 157.11 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 3 [ 156.88 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 4 [ 198.50 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 5 [ 136.37 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 6 [ 200.67 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 7 [ 256.30 Kb ]Nick Jukes - radionica u Ministarstvu poljoprivrede 8 [ 178.02 Kb ]

Vezane teme

Nick Jukes [ 190.77 Kb ]Literatura - Nick Jukes & Mihnea Chiuia: From Guinea Pig to Computer Mouse [ 42.82 Kb ]Alternative pokusima [ 39.97 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting