11.10.06. Farme primata za potrebe laboratorija

| More

Udruga Prijatelji životinja izvješćuje o šokantnom otkriću organizacije BUAV...

Nova fondacija Bodyshopa financirala je tajno istraživanje koje je video zapisima pokazalo surovu stvarnost globalnog tržišta primata namijenjenih za laboratorije

Primati se uzgajaju na industrijskim farmama kako bi se zadovoljila potražnja za pokusima na živim životinjama u Velikoj Britaniji, Europi i SAD-u, a to je potvrdilo i 12-mjesečno tajno istraživanje organizacije British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV). Prema službenim izvorima, preko 3115 primata korišteno je u Velikoj Britaniji tijekom 2005. godine u više od 4652 pokusa, dok se oko 10.000 primata koristi svake godine diljem Europske unije.

Kao organizacija članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), udruga Prijatelji životinja hrvatskoj javnosti dostavlja snimke farme koja opskrbljuje zloglasni laboratorij Huntingdon Life Sciences u Velikoj Britaniji, a koja ne ispunjava ni minimalne međunarodne standarde koji se zahtijevaju od opskrbljivača koji imaju dozvolu britanske vlade.

Prikupljeni dokazi dobiveni BUAV-ovim strogo tajnim istraživanjem, koje je trajalo duže od 12 mjeseci na najvećoj farmi primata vijetnamskog i hongkonškog vlasnika tvrtke Nafovanny u Vijetnamu, pokazuju da se primati drže u zapanjujućim uvjetima koji krše mnoge međunarodne standarde predviđene za centre takve vrste.

Ove zaštićene divlje životinje prisiljene su živjeti u uskim, hrđavim, opasnim kavezima kako bi se razmnožavali. Dok mladi majmunčić ne bi smio biti odvojen od svoje majke u ranoj dobi kraćoj od godine dana do 18 mjeseci kako bi se spriječio razvitak abnormalnog ponašanja, mladunčad se ovim majkama oduzima s tek navršenih pet mjeseci, nakon čega započinje drugi stupanj njihove patnje u laboratorijima ponajprije Velike Britanije, ali i Europe i SAD-a.

Komentirajući šokantne prizore, svjetski poznati nezavisni primatolog Stephen Brend izjavio je: 'Sam razmjer uzgoja daje razlog uzbuni. Dojam je da se radi o intenzivnoj 'farmi' u kojoj se, kao što je slučaj s baterijskim kavezima za kokoši, količini proizvodnje daje prednost nad kvalitetom i dobrobiti životinja.'

Direktor BUAV-ove kampanje, Alistair Currie prisnažuje: 'Život na farmi je upravo početak života u strahu, boli, i trpljenja za ove pametne i osjećajne životinje. Želimo da Ministarstvo unutarnjih poslova odmah povuče odobrenje ovom opskrbljivaču. No, to ne bi sasjeklo problem u korijenu – potražnju, koja je i dovela do ovakve farme za intenzivan uzgoj. Budući da se zakon o pokusima na životinjama u Europi upravo revidira, vlada Velike Britanije ima povijesnu prigodu izbaviti sve primate s farmi i iz laboratorija lobirajući u Europskoj uniji za zabranu svih pokusa na primatima u Europi.'

Već 150 zastupnika u britanskom parlamentu potpisalo je BUAV-ov poziv za zabranu, a u skladu s novim zakonodavstvenim promjenama u Hrvatskoj, udruga Prijatelji životinja lobirala je i za zakonsku zabranu korištenja primata u laboratorijima Hrvatske.

Šokantne snimke s farmi u Vijetnamu mogu se pogledati na: www.buav.org/campaigns/primates/monkeybusiness/flashindex.html.

Prijatelji životinja ujedno žele predstaviti i hrvatsko izdanje web stranice Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama 'Spasimo primate', koja se može vidjeti na: www.eceae.org/saveprimates/cr/flashindex.html.

Primati na farmi u Vijetnamu 1Primati na farmi u Vijetnamu 2Primati na farmi u Vijetnamu 3Primati na farmi u Vijetnamu 4Primati na farmi u Vijetnamu 5

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting