Kardiolog o kultiviranom mesu

| More

Kako kardiolog želi koristi kultivirano meso da bi spasio više života

Dr. Uma Valeti, osnivač tvrtke Memphis Meats i vizionar, radikalno je posvećen pozivanju potrošača da spoznaju proces stvaranja kultiviranog mesa često nazivanog i čistim mesom. Dr. Valeti govori o svom putu do razvoja kultiviranog mesa te o razvoju i strategiji tvrtke Memphis Meat.

"Zamislite farmu u manjem razmjeru."

Ovo je jedan od načina kako Memphis Meats objašnjava svoj novi postupak uzgoja kultiviranog mesa direktno iz stanica, a ne preko uzgoja životinja.

U 2015. godini, kardiolog pretvoren u poduzetnika, dr. Valeti, je osnovao prvi pokretač razvoja kultiviranog mesa u SAD – u. Slijedeći ometajuće korake Warbyja Parkera, Caspera i Netflixa, Memphis Meats izbacuje posrednike. U ovom slučaju, posrednici su životinje i klaonice.

Tvrtka Memphis Meats sve više približava iznošenju kultivirane govedine i peradi na tržište potaknuta ulaganjem Bill Gatesa, Richarda Bransona, Cargilla i Tysona s ciljem stvaranja mesa bez klanja.

Što vas je nadahnulo da svoju karijeru u kardiologiji preusmjerite na proizvodnju kultiviranog mesa?

Okus mesa volim od djetinjstva, ali od rane dobi sam vidio i izazove povezane s modernom proizvodnjom mesa. Tek 2005. godine sam prvi put dobio ideju proizvodnje mesa iz životinjskih stanica. To je bilo za vrijeme mog kardiološkog druženja na klinici Mayo. Kasnije u svojoj intervencijskoj kardiološkoj praksi sam bio uključen u istraživanje koje je koristilo matične stanice za popravak tkiva srčanog mišića oštećenog velikim srčanim napadima. Došao sam do spoznaje da ako se matične stanice mogu koristiti za obnavljanje tkiva srčanog mišića, trebale bi se moći koristiti za uzgoj životinjskog mišićnog tkiva odnosno mesa. Počeo sam pokušavajući uvjeriti druge da pokrenu tvrtke u ovom prostoru, jer sam mislio da bi ova inovacija mogla riješiti toliko gorućih globalnih problema.

Nakon toga odlučio sam ne čekati već sam se sam okrenuo poduzetništvu. Došao sam do spoznaje da bih, ako nastavim kao kardiolog, mogao spasiti možda nekoliko tisuća života tijekom sljedećih trideset godina. Ali ako uspijem pomoći u promjeni načina na koji se proizvodi meso, mogao bih pozitivno utjecati na milijarde ljudskih života i bilijune životinjskih života.

Kao prva tvrtka u ovoj industriji, Memphis Meats morao se nositi s puno nesigurnosti i vanjskog skepticizma u tim ranim danima. Tek nakon što smo prvi put pružili ljudima da okuse, znali smo da je to apsolutno stvarno. Na mnogo načina, za mene je to bio početak cijele jedne nove industrije.

Hoće li potrošači biti zainteresirani za proizvode od kultiviranog mesa?

Jedna od stvari zbog kojih sam najponosniji u Memphis Meats-u je naša predanost transparentnosti. Uvijek smo i nastavit ćemo pružati potrošačima uvid u naš napredak, postupak i proizvode.

Debitirali smo u medijima - uključujući i popularan video snimak naše goveđe mesne okruglice - kad smo imali manje od šest mjeseci i imali smo samo 4 člana tima. Smatramo da je transparentnost i da je održavanje javnog dijela razgovora od presudne važnosti za uspjeh ove industrije.

Redovito obavještavamo javnost jer smo napredovali u različitim aspektima naše tvrtke, uključujući napredak u istraživanju, razvoj poslovanja, investitore, članove tima i regulatornu strategiju. Razgovarali smo i sudjelovali u medijima na 5 različitih kontinenata. Nakon što proizvedemo hranu za konzumaciju, omogućit ćemo obilazak naših proizvodnih pogona. To će javnosti pružiti neviđeni stupanj transparentnosti, posebno u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom mesa. Nevjerojatno smo uzbuđeni što potrošačima donosimo hranu koju vole i u kojoj se mogu osjećati dobro.

Počeli ste s mljevenom govedinom, ali sada radite i na piletini. Zašto je piletina ključno područje razvoja?

Predstavili smo i prve proizvode od kultiviranog mesa na bazi peradi. Odabrali smo piletinu jer je to vrlo popularno meso. Cilj nam je na kraju imati globalnu prisutnost.

Šire gledano, vjerujemo da je važno pokazati svoju sposobnost - kako tržištu tako i nama samima - da proizvodimo kultivirano meso u raznim vrstama. Vjerujemo da ćemo izgraditi platformu koja može fleksibilno upravljati proizvodnjom bilo koje vrste mesa - kako bi udovoljila svim zahtjevima potrošača.

Zašto je kardiolog u vama uzbuđen zbog mogućnosti kultiviranog mesa?

Bavio sam se kardiologijom jer sam želio pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje. Svoju ulogu u Memphis Meats - u vidim kao produžetak te misije - želim igrati veću ulogu u poboljšanju našeg sustava prehrane iz perspektive javnog zdravstva. Svjetsko stanovništvo na putu je da premaši 9 milijardi do 2030. godine. Bez većih inovacija, sve veći broj usta za hranjenje mogao bi postati katastrofalna kriza javnog zdravstva. Naša bi inovacija mogla igrati integralnu ulogu u održivom hranjenju svijeta. Uz to, ova inovacija ima ogroman potencijal s aspekta ekološke održivosti i dobrobiti životinja. Ova široka paleta pogodnosti dala nam je ogromnu potporu.

Koji je najbolji savjet koji ste dobili?

Kad sam prvi put razmišljao o pokretanju tvrtke u ovoj industriji, imao sam puno razgovora oko stola za večerom sa svojom obitelji. Osjećao sam da je to uzbudljiva prilika, ali to bi također bio velik teret za moju kardiološku karijeru i živote moje obitelji.

Jednog dana moja su djeca pitala: "Tata, ako to ne učiniš, tko će?" To je pitanje bilo najvažniji motivator za to što me na kraju natjeralo da odvažim i osnujem našu tvrtku.

Izvor: https://gfi.org/blog/how-a-cardiologist-is-using-meat-to-save/

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting