26.11.10. Zahtjev Liburniji d.o.o. za sankcioniranjem vozača autobusa

| More

Liburnija d.o.o.
Ante Starčevića 1
23000 Zadar

Poštovani,

javljamo Vam se vezano uz nesreću u kojoj je 22.11.2010. vozač Vašeg autobusa u mjestu Diklo kod Zadra pregazio tri psa.

Nakon što su o događaju izvijestili mediji, dobili smo brojne reakcije revoltiranih i zgroženih građana, koji očekuju sankcioniranje vozača te njegovu ostavku. Takav zahtjev smatramo opravdanim i nužnim, s obzirom da je vozač, prema izjavama svjedoka, umjesto da smanji brzinu vožnje i koči kad je ugledao pse, ubrzao vožnju te velikom silinom udario autobusom čak tri psa, nanijevši im pritom veliku patnju i konačno smrt. O tome svjedoči i prizor krvavih leševa pasa na cesti te njihovih razbacanih organa. Osim propisa koji se odnose na mučenje i ubijanje životinja, vozač je prekršio niz drugih prometnih propisa, čime je ugrozio živote i sigurnost putnika autobusa, kao i ostalih sudionika u prometu.

Stoga smo protiv vozača podnijeli prekršajne i kaznene prijave. Za kršenje Zakona o zaštiti životinja (članak 4., stavak 1. i članak 6.) predviđene su za pravne osobe novčane kazne u iznosu od 30.000 do 100.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu od 5.000 do 15.000 kuna. Novčane kazne propisane su i za kršenje Kaznenog zakona, kao i Zakona o sigurnosti prometa na cestama (3.000 do 7.000 kuna). U slučaju sankcioniranja vozača, novčane kazne neće popraviti nanesenu štetu niti vratiti u život tri psa, ali su jako važne kao poruka da je ovakvo ponašanje etički neprihvatljivo i zakonski kažnjivo. Iako je u svijesti nekih pojedinaca život životinja manje vrijedan od ljudskih života, slučajno ili namjerno nasilje prema životinjama nailazi na jako negativne reakcije osviještenih građana, kojima je jasno kako određena ponašanja više nisu prihvatljiva u civiliziranim sredinama i u 21. stoljeću.

Postupanje Vašega vozača dovodi u pitanje profesionalnost Vaše tvrtke, a stav koji ste iznijeli u medijima kojim štitite vozača stvara nepovjerenje građana i ruši ugled tvrtke. U svijetu je pravilo da se u ovakvim situacijama profesionalnom vozaču koji skrivi prometnu nesreću i svojim neodgovornim i neprofesionalnim ponašanjem ugrozi ljude, automatski daje otkaz. Ponašanje vozača nema nikakvog opravdanja. Baš naprotiv, građani se s pravom pitaju što bi se dogodilo da su na cestu istrčala djeca, ističu činjenicu kako je vozač Vaše tvrtke neodgovoran i opasan te se može očekivati da će slično postupiti i u budućnosti.

Zbog svega navedenoga, apeliramo na Vas da postupite u skladu s aktualnim civilizacijskim i etičkim vrijednostima te da, umjesto zataškavanja i umanjivanja odgovornosti svojega djelatnika, poduzmete konkretne korake kako se ovakav sramotan i tragičan događaj ne bi ponovio. Također, očekujemo od Vas i da javno iznesete jasan osuđujući stav prema ponašanju vlastitog djelatnika, a s ciljem zaštite sigurnosti putnika i vlastita ugleda.

Na raspolaganju smo Vam za sva dodatna pitanja.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 26. studenog 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting