Zapisnik sa šestog sastanka

| More

6. sastanak članova Mreže protiv napuštanja životinja

ZAPISNIK

Mjesto održavanja: Centar za ljudska prava, Zagreb, Kralja Držislava 6

Datum i vrijeme održavanja: 21.11.2009., 15 sati

Prisutni: Izlagači i članovi Mreže protiv napuštanja životinja

Sažetak sastanka:

Sastanak je otvorio Luka Oman kratko upoznavši prisutne s temama i dnevnim redom te predao riječ gđi. Tatjani Slatina za čiju udrugu Futura je gđa. Maja Dawidowsky iz tvrtke Accent na uzorku od 1000 ispitanika provela sustavno istraživanje o percepciji udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj (u mailu je priložen link na istraživanje).

Nakon prezentacije ovog iscrpnog istraživanja, voditeljica zagrebačkog skloništa u Dumovcu, gđica. Tatjana Zajec prezentirala je edukativni program Hrvatskoga veterinarskog društva.

Cilj spomenutog programa je djelovanje na dvije razine: u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i sporta organizirati edukaciju predškolske djece o pravilnom odnosu prema kućnim životinjama i popularizirati udomljavanje životinja. Program edukacije djece obuhvaća organizirane posjete skloništu u Dumovcu i uključivanje edukativnih sadržaja o odnosu prema životinjama u službeni obrazovni kurikulum propisan od strane Ministarstva, čineći tako obrazac primjenjiv u svim županijama i gradovima RH.

Druga se razina ostvaruje u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvitka, a omogućuje voditeljima skloništa i njegovateljima životinja stručne seminare, odabirom predavača, mjesta i termina prema zanimanju, željama i potrebama sudionika. Tatjana Zajec je pri tom spomenula redoviti međunarodni seminar koji se nedavno održao u Budimpešti, a za koji su predstavnici hrvatskih udruga i nadležnih državnih institucija pokazali iznenađujuće slabo ili nikakvo zanimanje. U diskusiju koja je potom uslijedila, a u koju se uključio se i Luka Oman, ustanovljeno je da razlozi toga leže u nedovoljnoj informiranosti, ali i nedostatku vremena i financijskih sredstava potrebnih za razvoj i edukaciju članova udruga.

Preopterećenost brojem životinja koji uvelike nadilazi kako mogućnost adekvatne skrbi tako i smještajne kapacitete, skloništa dovodi u bezizlaznu situaciju jer ih onemogućuje da se posvete svojoj primarnoj želji – udomljavanju životinja. Preporuka je stoga da se, unatoč stalnoj potrebi za prijemom novih životinja u sklonište, privremeno zaustavi ili smanji broj mogućeg prihvata životinja te da se skloništa u tom periodu fokusiraju na prezentaciju skloništa i udomljavanje. Na taj način postigla bi se višestruka korist: podigla bi se kvaliteta brige za životinje koje su već u skloništu, neke od njih našle bi svoj novi dom, skloništa bi postala dostupnija potencijalnim udomiteljima i posjetima školske djece te popravila nerijetko loš ugled koji imaju u lokalnoj zajednici.

Tatjana Zajec će o idućim terminima seminara pravodobno obavijestiti članove Mreže te od njih prikupiti željene stručne teme seminara.

Također, upozorila je na vrlo lošu sliku koju inozemne udruge imaju o hrvatskoj zaštitarskoj sceni, uzrokovanu prije svega javnim međusobnim neslaganjem i destruktivnim politikanstvom koje prakticiraju pojedine hrvatske udruge.

Uslijedila je pauza rezervirana za degustaciju, upoznavanje i druženje, a potom je gosp. Volker Fritzemeier u svome izlaganju dao upute udrugama koje nemaju sklonište, ali ga planiraju oformiti.

U posljednjem dijelu sastanka gđa. Anita Euschen otvorila je temu o nužnosti kastracije svih pasa u skloništima, važnosti potpisivanja ugovora s udomiteljima i zahtijevanja obvezne kastracije kod udomljavanja štenaca te otvorila diskusiju u kojoj su prisutni razmijenili svoja iskustva u formiranju stavki ugovora, kao i o raznim slučajevima s kojima se svakodnevno susreću skoništa i udruge, a vezanim uz ugovore i nužnost kastracije.

Prezentirane su i dvije nove peticije na nacionalnom nivou: Peticija za hitnu reformu veterinarske inspekcije kojom se traži hitna reforma veterinarske inspekcije koja bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon i Peticija za zakonsku zabranu usmrćivanja životinja u skloništima kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja kojom bi se u potpunosti zabranilo usmrćivanje životinja u skloništima u cijeloj Hrvatskoj, čime bi Hrvatska postala zemlja bez eutanazije napuštenih životinja.

Vezane teme

Mreža 6. sastanak 1 [ 35.52 Kb ]Mreža 6. sastanak 2 [ 35.92 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting